БНТ2 ПРЕДАВА ПРЯКО ОТ БРЮКСЕЛ ДЕБАТА НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК

В сряда (15 май) от 22:00 часа българско време пряко от Европейския парламент в Брюксел, Българската национална телевизия (БНТ2) ще излъчи дебата между водещите кандидати за поста председател на Европейската комисия.

Пленарната зала на парламента в Брюксел ще бъде трансформирана в телевизионно студио и дискусията ще бъде предавана на живо чрез Европейския съюз за радиоразпръскване, EBU (Евровизия) и EbS (Европа по сателит). На територията на България зрителите ще имат възможност да проследят дебата в ефира на БНТ2.

Основните теми, които ще бъдат дискутирани, са обединени в три основни модула: „Моята Европа: каква е ползата за мен?”, „Околна среда” и „Нашите ценности и светът”.

Своите позиции ще представят претендентите за поста председател на Европейската комисия, като  реда на встъпителните им изказвани бе определен чрез жребий на 4 април. Зрителите на обществената телевизия ще имат възможност да се запознаят директно с мненията по основни за общността въпроси на Нико Куе – представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс.

Своеобразни „домакини“ на дебата ще бъдат трима журналисти, определени от Европейсксия съюз за радио и телевизия. Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата  на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии. Зрителите ще могат да задават своите въпроси в Туитър с хаштаг #TellEurope.

Дебатът ще се състои пред публика и бъде предаван на 23 езика, включително онлайн на жестомимичен език.

За втори път Евровизия излъчва дебат на кандидатите за председател на ЕК. Първото публично представяне на позициите на претендентите за най-високия пост в Европейската комисия бе през 2014 година, когато беше въведена системата на водешите кандидати (Spitzenkandidaten) и когато за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.

 

Start typing and press Enter to search