Борисов: Не очкавах такова поведение от Радев. Да излезе и да каже всичко, за което си говорихме на КСНС

На извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, който коментира изказването на президента Румен Радев след приключването на КСНС, пише novini.bg.

„Това, което ни беше предложено, най-вероятно написано от г-н Иво Христов, беше предизборен подарък за г-жа Корнелия Нинова. Искам да преразкажа нещата и от наша гледна точка. Още с влизането си Корнелия Нинова започна да обяснява, че в държавата всяка година се крадат по 10 млрд.

Това са фантасмагории. Аз съм готов да седнем с нашите екипи да дебатираме по тази тема. 5 млрд. се дават за пътища, мантинели и тн. и вие това го виждате. Поисках да говорим и за приватизацията, но предложението ми бе отхвърлено. Румен Радев като ходи в чужбина взима министри, те му организират срещите в чужбина, и там всичко минава наред. А като се върне тук, обяснява, че министрите са корумпирани. Как се получава това? И онзи ден с германския президент заявиха, че в България всичко е прекрасно“, даде пример Борисов.

„Думите ми към Корнелия Нинова за Румъния и Кьовеши ги има записани в стенограмата. Президентът да я разсекрети. Най-искрено и казах да провери в Румъния. Европейският съвет не се е занимавал с новия европейски прокурор. Взето бе решение новият Европарламент да се занимава с тази тема. Разбирате ли внушенията? Нинова не спира да повтаря, че ме е страх. Нека Румен Радев да отвори стенограмите. Там той не спря да повтаря, че медиите са разкрили всичко по скандалите с апартаментите. Тогава да вземем да махнем клишето, че медиите не са свободни. Всичко излиза и има всякакви материали. Нищо не е скрито. Пак ще повторя, че по „Апартамент гейт“ само ние предприехме мерки.Министри подадоха оставки. Сега и още един министър може да подаде оставка. След днешното КСНС разбрах къде е заровено кучето обаче – искат нов закон за КПКОНПИ и председателят да се избира от президента. Като видях как се споглеждат Иво Христов и Корнелия Нинова ми стана ясно всичко“, разкри Бойко Борисов.

„Друго, което президентът не коментира, е как така България е с най-нисък дълг? Как така върнахме парите на вложителите на КТБ? Как платихме за двата реактора на АЕЦ „Белене“? Как се вдигнаха заплатите на полицаи, учители, лекари? Откъде дойдоха парите за коледни и великденски добавки? Как България има най-висок БВП? Ето това си говрихме на КСНС. Накрая решихме, че няма да излезем с общо становище. Президентът е свикал КСНС и има право да даде пресконференция, но да спомене всичко, за което сме говорили“, призова министър-председателят.

„ОТ БСП искат нов закон за борба с корупцията. Как да стане това? Да ни гададат в парламента, те да си лежат вкъщи и ние като чираци да го приемем в парламента. Проблеми има, но трябва да ги видим и да ги анализираме. Да видим какво не работи в сегашния закон. Контрабандата е на рекордно ниски нива. Държавата работи и има огромен излишък. Всичко това говори, че в държавата се работи. От КСНС си тръгнах в толкова добро настроение. Бахме в толкова радушно настроение с президента. Явно, след като си тръгна, някой влиза при него и започва да му говори други неща“, каза още Борисов.

„Заявих, че в парламента трябва да се създаде комисия за всички замесени в „Апартамент гейт“. Аз не искам да се занимавам с апартаменти на хора извън ГЕРБ. Не виждам за какво бранене на статуквото говори Нинова. Цветан Цветанов имаше рожден ден днес и му казах, че съм го накзал по възможно най-тежкия начин. Това е. В ГЕРБ сме допускали грешки, но ввинаги сме взимали морални решения и сме понасяли отговорност“, категоричен бе премиерът.

bg7.eu

Start typing and press Enter to search