Бойко Борисов и Зоран Заев си стиснаха ръцете

Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха “Програма за сътрудничество в областта на културата”.

Борисов и Заев обсъдиха развитието на сътрудничеството в различни сектори между двете страни.

Тема на разговор бяха проекти в сферата на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Днес сме се събрали – така, както е по договор, да празнуваме исторически дати. Да почитаме хора, върху паметта на които времето не влияе – 147 години от рождението на Гоце Делчев“, заяви Борисов. Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата. „Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат. Някои казваха, че само си приказваме и за Коридор 8 – но той се строи вече със стотици евра. Така и не вярваха преди години, че в България ще има магистрали – но ето, че ги направихме. Говорихме и с колегите финансови министри да работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави. 605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и така ще видите, че веднага ще минем 1000 млн .евро. Защото много фирми имат интерес да инвестират“, каза още премиерът. Борисов посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка за света. „Това ще са 200 нови високотехнологични работни места, а това ще е огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Всички ние заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това“, заяви той. Министър-председателят посочи, че договорът за добросъседство с Македония ще бъде вграден в успеха на Македония. „Колкото и да не им се вярва на някои български граждани. Това толкова бързо ставаше, че чак не ми се вярва. Изведнъж с българското председателство всичко стана за шест месеца – дали е случайно? Зоран Заев знае какво съм направил с много колеги в Еворпа. И затова ще кажа голямо благодаря на цялата Европейска комисия и на лидерите на Европа, които не вярваха и ме съветваха да не избираме тази тема. Казаха: „Избери си една лесна тема, за да имаш успешно европредседателствто“. А ние освен че избрахме най-трудната, тя пак стана най-успешна. Така че не е свършило всичко, сега трябва да направим така с македонците, че чрез стокооборотите да се увеличават доходите.“, заяви Борисов.

Двамата обсъдиха развитието на сътрудничеството в различни сектори, проекти в сферата на инфраструктурата и транспорта, както и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Програма за сътрудничество в областта на културата до 2021 година подписаха министърът на културата Боил Банов и неговият македонски колега Асаф Адеми в София. В Министерски съвет премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев обсъдиха Договора за добросъседство между двете страни, предаде репортер на БГНЕС.

По време на брифинг след подписването премиерът Зоран Заев отбеляза, че с неговия колега Борисов са провели близка и приятелска среща.

Заев заяви, че отново на разговора е изразил огромна благодарност, тъй като Борисов и кабинетът по време на европредседателството са помогнали да развие и осъществи договорът от Преспа с Гърция за името на Македония.

Македонският премиер заяви, че юни месец може да отворят преговорите за членство на ЕС.

Заев отбеляза още, че след 2017 година търговията е нараснала след подписването на договора за добросъседство.

Преди срещата в Министерски съвет министрите Банов и Адеми поднесоха венци пред бюст-паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина по случай 147-годишнината от рождението на революционера.

Start typing and press Enter to search