Болни деца получават по-ниска пенсия от здрави възрастни

Екип Ruse24.bg

Наредбата за отпускане на инвалидни пенсии не е адекватна срещу злоупотребите с фалшиви диагнози. В  същото време орязва пенсиите на хиляди истински болни. Така коментираха хора с увреждания, адвокати и лекари разследването на NOVA за неверните епикризи, довели до отпускането на процент инвалидност на здрав човек.

В  разследването „Глухият пациент“ излъчено вчера и днес в две части бяха очертани схемите, по които може да се достигне до фалшиво ТЕЛК-решение чрез посредник с цел инвалидна пенсия. За злоупотреби с фалшиви диагнози като показаните в Хасково, потвърди и доктор от заснетите в схемата  джипито Нина Манафъкова. Тя обяснява, че цяла махала са на медикамента за гърчове депакин, обаче не го вземат.

Историята ни показа, че фалшификации с измислени болести стават основно на етапа по набиране на документи преди явяването на пациента пред ТЕЛК. Самата комисия не носи отговорност за документите, които с които се явява при тях, но и не преглежда обстойно с апаратура здравното състояние на място. От това биха могли да пострадат истинските инвалиди, коментира адвокат Георги Коев. „Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили те, защото вършат една бумащина“, обясни юристът.

Така в идеята си да се бори срещу злоупотребите, системата в момента вреди на истинските инвалиди, твърди и Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на фондация на страдащите от Даун. Основният проблем според нея е терминът „водещо заболяване“, което при децата с Даун носи само 30 процента инвалидност. „Съгласете се, че с 30% ти си извън борда на социалните услуги. Това означава, че сме орязвани от всичко, до което евентуално можем да се доберем по линия на държавата“, коментира тя.

Междувременно прокуратурата се самосезира и вече разследва порочната схема, разкрита от екип на NOVA.

Start typing and press Enter to search