Борис Джонсън оповести пълното изтегляне на войските от Афганистан

Британският премиер Борис Джонсън заяви в парламента, че всички британски войници към мисията на НАТО в Афганистан се завръщат у дома и повечето от тях вече са напуснали страната. 

Борис Джонсън заяви, че никога няма да има „перфектен момент“ за изтеглянето, но и никога не е било планирано постоянно оставане на войските. Британски  войници има в Афганистан от 2001 година, като повече от 450 загинаха по време на конфликта с талибаните и бойците на „Ал-Кайда“.

Съединените щати ще изтеглят всичките си войски до 11 септември. По време на най-масовото военно присъствие в Афганистан НАТО разполагаше с повече от 130 000 войници от 50 държави, а битанците имаха близо 10 000 войници в 137 бази само в провинция Хелманд. Премиерът информира, че след като основната част са били изтеглени през 2014 година, останалите около 750 са останали да помагат за обучението на афганистанските сили за сигурност. Борис Джонсън заяви, че ситуацията днес в Афганистан е много по-различна отпреди 20 години, когато страната е била „епицентър на глобалния тероризъм“

“Трябва да сме реалисти за нашата способност сами да вляем на хода на събитията. Ще е необхоимо общо усилие на много държави, включително съседите на Афганистан, да се помогне на афганистанския народ да изгради своето бъдеще”.

За мнозина обаче изтеглянето на чуждестранните войски от Афтанистан е голяма грешка, защото отваря пътя към гражданска война. Насилието в страната се задълбочава, силите на талибаните продължават да превземат все повече територии.

Start typing and press Enter to search