Борисов поиска уволнения

Борисов поиска уволнения заради незаконните къщи за гости – от 110 проверени, 32 са със сериозни нарушения

от Анастасия Димитрова

Разследванията на строените с европейски пари къщи за гости, които никога не са използвани по предназначение, продължават. Важният момент обаче е ще има ли оставки на шефа на Държавен фонд „Земеделие“ или на министъра на земеделието? Въпросът е от голяма важност, защото тук става дума за милиони евро, откраднати от европейските фондове – средства, предназначени за бедните граждани от селските райони, които безцеремонно са лишени от тях. А както става ясно от думите на земеделския министър Порожанов, при около 30% от всички проверени до момента къщи за гости има сериозни нарушения. Темата коментира и министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

„Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви министър-председателят, става ясно от стенограмата на заседанието. “

Премиерът подчерта, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме, подчерта Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи.

„Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не, добави премиерът Борисов.“

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.

До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване, като над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

Темата стана особено актуална през последните седмици, след като стана ясно, че в Сандански къща за гости не се използва по предназначение. Всеки обект за изграждане се финансира до 200 000 евро, като средното финансиране е до 135 000 евро. Това заяви земеделският министър.

„Целта е да видим дали има използване на евросредства не по предназначение“, каза още Маринов.

Скандалът с къщите за гости няма да доведе до загуба до европейско финансиране, уверява Порожанов.

Припомняме, че проверките започнаха след медийни публикации по адрес на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който използвал средства от европейската програма за развитие на селските райони, за да построи къща за гости.

Тя обаче не била използвана по предназначение, а била обитавана периодично само от него и семейството му. След като случаят стана публичен, Манолев бе принуден да подаде оставка.

Така той се присъедини към редицата политици от ГЕРБ, които напуснаха постовете си заради скандала с евтините апартаменти. Срещу други, включително и представители на опозицията, разследванията продължават.

Start typing and press Enter to search