Снимка БГНЕС

…ГЕРБ вярват, че няма да мине

„БСП за България“ внесе 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството заради политиката му по опазването на околната среда и управление на водите.

„Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа. България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от Третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти“, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Според нея взетите от правителството мерки за преодоляване на водната криза в Перник и разследването на вноса на боклук от чужбина, включително смяната на екоминистъра, са временни и палеативни и няма да доведат до решение на проблема. Ето защо БСП иска политическа отговорност да понесе цялото правителство.

„Ако се намери вода за Перник, питаме управляващите – какво ще се случи с Шумен? Как ще напълнят язовир „Тича“? А Сливен и язовир „Асеновец“? Как ще се осигури вода на Търговище, на Ловеч и много други областни центрове, където има същия проблем?“, попита още Нинова.

В мотивите на вота е залегнала и темата с разследвания внос на боклук у нас. „Тези боклуци не са паднали от небето. Те са минали през българска митница. За тях са получени разрешения, някой си е поставил подписа за това, за да превърнат България в сметището на света“, коментира още Нинова, според която заради горенето на отпадъци у нас „някой изкарва смъртоносни пари“, замърсявайки въздуха.

На този етап ДПС е единствената парламентарно представена партия, която е завила подкрепа за вота. Воля все още обмислят как да гласуват, а от независимите депутати никой не прояви интерес към свиканите от левицата консултации. Подкрепа с предложения към мотивите от левицата са получили и от някои по-малки партии извън парламента, както и от граждански организации.

Цялата статия по темата в сайта на Дарик

- РЕКЛАМА -