Целият покрив на катедралата „Нотр Дам“ се срути

Известната парижка забележителност се подпали по-рано тази вечерЦелият покрив на катедралата „Нотр Дам“ в Париж се е срутил, пише АФП.

Известната парижка забележителност се подпали по-рано тази вечер.Според пожарникари, огънят вероятно е свързан с мащабни ремонтни дейности в готическия храм от 12-ти век.

Президентът Еманюел Макрон отмени обръщението към нацията, което трябваше да направи в 21:00 българско време. Кабинетът му обяви, че Макрон се отправя към мястото на пожара.

Католическата катедрала Нотрдам дьо Пари или още Парижката света Богородица е сред символите на френската столица. Построена е още през 1260 година, а по-късно там е коронясан Наполеон I. Нотрдам дьо Пари е издигната на остров Сите и когато е завършена напълно през 1345 година, представлява същинско чудо на готическата архитектура.

Парижката света Богородица е построен на мястото на първата християнска църква в Париж – Сент Етиен, която от своя страна е изградена върху руините на стар римски храм, посветен на Юпитер.

Катедралата има три портала – на Дева Мария, на света Ана и средния – на Страшния съд. Интериорът изобилства от витражи и ценни розетки от 13 век.

Любопитно:
В книгата “Парижката света Богородица” на Виктор Юго действието се развива в катедралата и камбанарията на катедралата Нотрдам дьо Пари.

Start typing and press Enter to search