Честита Баба Марта!

НОВИНИЧестита Баба Марта!

3500 мартеници ще бъдат раздадени в рамките на инициативата “Подари усмивка”

В първия ден на март окичваме близките и приятелите си с мартеници за здраве. Белият и червеният цвят символизират огъня, чистотата и плодородието, а за да е автентична мартеницата, те трябва да бъдат усукани. 

Тази година, по случай Баба Марта, ще бъдат раздадени 3500 мартеници в рамките на инициативата “Подари усмивка”.

Мартениците традиционно са направени от преплетени конци – червен и бял. В някои райони на страната нишките са само червени, в други – многоцветни. В българските традиции бялото е символ за красотата, а червеното е цвят на жизненост, здраве и любов.

Много са легендите за произхода на мартеницата. Според една от тях първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на седми век, когато Аспарух преминал Дунав и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовица усукан бял и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

И тази година инициативите в цялата страна покрай отбелязването на Баба Марта са много. В бургаските болници ще бъдат раздадени над 7000 мартеници, подготвени от Читалищата в града. Над 3500 мартеници ще подарят и доброволците в инициативата “Подари усмивка” в Горна Оряховица.

А само преди дни деца и техните родители се включиха в изработването на мартеници в Етнографския музей в София.

http://kanal3.bg

Ако сте пропуснали:

Още теми...