ЧЕТИРИ ПРОДУКЦИИ НА БНТ СРЕД ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ  ФЕСТИВАЛ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ФИЛМИ

Шест филма на БНТ бяха селектирани в програмата на тазгодишното издание на международния фестивал за филмови продукции на туристическа тематика „На източния бряг на Европа“ – официален член на Международния комитет на туристическите филмови фестивали – CIFFT и част от платформата ЕФФЕ (Европа за Фестивали и Фестивали за Европа).

Интернационалното жури, обяви списъка с продукции, номинирани за наградите тази година. Сред претендентите за титлата „Най-добър туристически филм за 2019“ са две продукции на РТВЦ Благоевград от поредицата „Олтарите на България“ на сценариста Красимир Кушев и режисьора Румяна Ангелакова. „Роженската твърдина“ разказва за следите на времето и раните от историята в съдбата на Роженския манастир. Филмът „Рафаиловият кръст“ припомня легендата на монаха Рафаил, обезсмъртил името си в шедьовъра на миниатюрната дърворезба, който до днес се пази в Рилския манастир.

Продукцията на БНТ Варна „Черноморска кухня“ – епизод от поредицата „№1 – туризмът“ е другият филм сред финалистите в международния фестивал. Сценарист на филма е Бистра Варнева, оператор – Неделчо Чавдаров, а режисьор Мариета Бобева. В документалната лента хора от различни брегове на Черно море споделят своите любими рецепти, разказват своите морски истории и споделят надеждата, кулинарните крайбрежни традиции да се превърнат в притегателна сила за взаимно опознаване и сближаване.

Филмът на БНТ 2 “Драгалевски манастир Пресвета Богородица“, който е сред номинираните продукции за наградите на филмовия фестивал „На източния бряг на Европа“, открехва портите на Драгалевската света обител и вплита във великолепния визуален разказ проникновените изповеди на хората, които са открили за себе си силата на смирението и мъдростта. Филмът е част от поредицата „Домът на вярата“, над която работят операторът Недялко Данев и режисьорът Росен Елезов, сценаристът доц. д-р Костадин Нушев – ръководител на катедра „Практическо богослужение“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и продуцентите Ивайло Огнянов и Николай Табаков.

В състезателната програма на Международния фестивал на туристическите филми тази година са селектирани 74 продукции от 21 държави: Индонезия, Саудитска Арабия, Словения, Испания, Бразилия, Турция, Австрия, Казахстан, Китай, Обединени Арабски Емрства, Южна Африка, Хърватия, Грузия, Португалия, Азербайджан, Сърбия, Латвия, Естония, Германия, Гърция и България.

„Тази година българските участници демонстрират много високо художествено ниво и журито, което включва филмови професионалисти, академични преподаватели, представители на туристическия бизнес,  беше изправено пред нелеката задача да избере 44-те финалисти, които се борят за голямата награда „Най-добра рекламна туристическа продукция GRAND PRIX“- сподели изпълнителният директор на фестивала Мария Карагьозова.

В дните на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда във Велико Търново от 18 април, номинираните продукции ще бъдат прожектирани на голям екран пред Двореца на културата и спорта в Старопрестолния град.

Официалната церемония по връчване на наградите на ХV издание на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа”, ще се състои на 18 април 2019 г.

Start typing and press Enter to search