ЦИК: Дезинфекцията в помещенията – успоредно с гласуването

Все още няма информация в ЦИК дали са попълнени всички секционни комисии и навсякъде ли гласуването е започнало. Попълването на съставите е в правомощията на районните избирателни комисии.

Дезинфекцията в изборните помещения се извършва успоредно с гласуването. Наблюдатели и застъпници не трябва да напускат секционните комисии, обясни заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева:

„Получихме информация, че в някои населени места кметовете дават разпореждания по време на изборния ден да се прекъсва гласуването, за да се извършва дезинфекция на помещенията Това е абсолютно забранено! ЦИК не допуска прекъсване на изборния процес! В изборния ден дезинфекции ще се извършват успоредно с процеса на гласуване и не могат да бъдат карани наблюдатели, застъпници и други лица, които имат право да присъстват по време на целия изборен ден в изборното помещение да го напускат и да се прекъсва процесът на гласуване, за да се извършва дезинфекция. Моля всички избиратели, поставяйки картата в машината, леко да я натискат, за да се усети щракване, за да се визуализира бюлетината. Да бъдат търпеливи и да изчакват разписката да се разпечата и чак тогава да я вземат от машината! Да не я издърпат предварително, тъй като се нарушава процесът на отпечатване и могат да се получат проблеми с отпечатване на контролната разписка.  Едва след като приключи процесът на гласуване, разпечата се контролната разписка, тогава да се изважда картата от машината и да се връща на представител на секционната избирателна комисия“. 

Start typing and press Enter to search