ЦИК ще купи допълнително 1637 машини за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще купи допълнително 1637 машини за гласуване по обществената поръчка. С пряко договаряне ще бъде осигурен необходимият софтуер, допълнителни смарт карти, транспорт и застраховка.

Прякото договаряне ще бъде утре с държавната фирма „Информационно обслужване“. Тя ще придобие устройствата от фирмата „Смартматик“ – производител на вече наличните 9600 устройства. Пределната цена на тази обществена поръчка е 8 милиона 923 хиляди и 400 лева без ДДС.

Допълнителните машини за гласуване за са предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Над 300 машини ще са за вот зад граница, останалите – за секциите в страната с по-голям брой избиратели на базата на проведените експерименти от ЦИК за времето, необходимо за гласуване.

ЦИК ще купи допълнително и 19 500 смарт карти за гласуване с машини. Всяко устройство ще разполага с 5 до 7 карти, две от тях са за управление, 3 за гласуване и 2 резервни, които ще се ползват при повреда.

ЦИК вече сключи договор със „Сиела Норма“ за логистиката и обслужването на машините за частичните избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли на стойност 4 милиона и 350 хиляди лева.

Общо стойността на двете поръчки, които ще обезпечат машинното гласуване е 13 милиона 273 хиляди лева.

Това е малко под един милион от това, което „Сиела Норма“ предложи при първата прекратена поръчка. Тогава общата цена, обявена от ЦИК за машини, логистика и техническо обезпечаване бе 6,5 милиона лева, а „Сиела Норма“ каза, че няма как да я изпълни на стойност по-малка от 14 милиона лева.

Start typing and press Enter to search