Снимка Канал 3

Една от реанимациите на “Александровска”, която е и дихателен център, вече е напълно готова за прием на заразени с COVID-19

Само за ден 77 доброволци се отзоваха на призива на УМБАЛ “Александровска” студенти и специализанти по медицина да се влючат в битката с COVID-19.

Сред желаещите да помагат на лекари и пациенти са бивш здравен министър и бивш областен управител. Това са ”бащата” на здравната реформа д-р Илко Семерджиев и доскорошната областна управителка на Перник Ирена Соколова. Тя бе уволнената от премиера Бойко Борисов заради водната криза в Перник, но по професия е психотерапевт. Д-р Семерджиев пък последно беше служебен министър, назначен от президента Румен Радев.

Още утре ръководството на ”Александровска”, определена за една от болниците в София, която да поеме тежките пациенти с коронавирус, ще се срещне с доброволците.

“Обмисляме да назначим тези смели хора – бъдещи лекари, за да получават заплати, макар те да нямат подобно очакване”, заяви за Скенер.нюз директорът на лечебното заведение проф. Костадин Ангелов. По думите му всички отзовали се на призива за помощ са изразили готовност да са от полза на пациентите и лекарите.

Междувременно една от реанимациите на УМБАЛ “Александровска”, която е и дихателен център, вече е напълно готова за прием на заразени с COVID-19, които са в тежко състояние.

“Към момента са отделени 15 реанимационни легла, ще се ползва отделен вход, до дни ще е готова и стена от гипсокартон, така че отделението да е напълно изолирано от другите клиники в сградата и на етажа”, обясни още проф. Ангелов. Така работата на останалите отделения няма да спира, а пациентите и медиците ще бъдат предпазени от смесване на потоците.

Източник Канал 3

- РЕКЛАМА - евтин куриер