Цветлин Йовчев: Новите субекти носят дефектите на политическата система

Има вероятност да бъде съставено правителство, но то ще бъде нестабилно, тъй като политическите субекти нямат изградени и устойчиви партийни структури, а и имат съществени различия по важни за обществото въпроси”. 

Коментарът пред БНР е на Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС, вицепремиер и министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, бивш съветник по сигурността на Бойко Борисов. 

Според него Слави Трифонов не би се поставил в положение “някой да му диктува като марионетка какво да прави”: 

ИТН е поставена пред изключително тежък избор. Липсва им партийна инфраструктура, няма кадри, които да са изграждали през годините, сега за кратък период от време трябва да създадат програма. Това е тежка задача. В тази ситуация Слави Трифонов трябва да заложи на хора с опит. Хората искат промяна, но те не видяха подходящ политически субект, който да я реализира и резултатите от изборите показаха това”. 

Христо Панчугов: Провал на този парламент ще радикализира следващия вот и ще има изненади

Какво четем между редовете в поведението на Слави Трифонов

Йовчев смята, че новите субекти са носители на дефектите на политическата система:  

“В момента подходящи за политическата система са хора, и успяват в нея, които не са склонни да формират и да защитават собствено мнение, които са готови да защитават всяка спусната тема, без да имат морални рамки. Това води до цялостното състояние на обществото”. 

Червен картон за принципа “няма не искам, няма недей”

Проф. Пламен Киров: Президентът е в неизгодна ситуация, затова се обърна към партиите

В предаването “12+4” Цветлин Йовчев коментира темата за президентска република

“Има успешни примери за президентска република, но това не е панацея. Ако същата политическа система извърши този преход, недъзите ще си останат. Дори ще стане по-опасно, защото тогава ще станем заложник на един човек и на неговите желания. Българинът продължава да търси бащицата… За да се промени политическата система, е необходим обществен натиск“. 

Радев: Време е партиите да поемат отговорност

Вече е по-ясно кой стои зад „Има такъв народ“

Прогнозата на Йовчев за внасянето от правосъдния министър на искане за прекратяване на правомощията на главния прокурор е, че Висшият съдебен съвет няма да гласува прекратяване на мандата на Иван Гешев:  

“Повече се функционираме върху личността. Но друго е важно – системата да е изградена така, че който и да е на това място, да няма възможност да извършва неща извън закона. В тази система трябва да има баланс между независимост и контрол. Ако тя стане напълно независима, то тя ще бъде и безконтролна. Българското общество го интересува да има правосъдие“. 

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за процедура за прекратяване на мандата на Гешев

Интервюто с Цветлин Йовчев можете да чуете в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search