Д-р Михаил Милатович окончателно осъди Прокуратурата за „Бебето във фризера”

Върховният касационен съд е отказал касационно обжалване на делото, започнато от гинеколога д-р Михаил Милатович по случая, станал известен като „бебето във фризера”. Така лекарят печели окончателно присъденото му преди това обезщетение от 40 000 лева, заради това че беше набеден за убиец на новородено.

В края на 2010 г. д-р Милатович беше сред горнооряховските лекари, арестувани с обвинение, че са умъртвили бебето на непълнолетна родилка. Скандалът беше грандиозен и стана известен като „Бебето във фризера”. Тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов чете от трибуната на Парламента записани със СРС-та разговори между лекарите и обяви, че те не са дали шанс за живот на бебето. Артистичен публичен прочит на СРС-тата направиха и прокурори от Окръжна прокуратура. Именно за това внушение, че лекарят е виновен преди да бъдат събрани достатъчно доказателства по случая, Прокуратурата е осъдена да плати обезщетението от 40 000 лева.

Срещу лекарите така и не бяха повдигнати обвинения, тъй като N на брой експертизи доказаха, че бебето е било мъртвородено и не става дума за убийство. През 2013 г. Прокуратурата прекрати разследването срещу лекарите.

Д-р Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и го спечели на две инстанции. В началото на юли то приключи окончателно, тъй като Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване.

Девет години след скандала д-р Милатович е шеф на АГ отделението в Горнооряховската болница. Което обаче така и не можа да се съвземе от удара, нанесен му от трибуната на Парламента.

regnews.net

Start typing and press Enter to search