ДА СИ СПОМНИМ ЗА НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ

На 23 юни Фондация „Никола Гюзелев“ и Софийска филхармония отдават почит на големия оперен певец

Сопраното Цветелина Василева, мецосопраното Мариана Пенчева и басът Георги Киров ще пеят на концерта, посветен на Никола Гюзелев. Специален гост в концерта е световноизвестният италиански диригент Серджо Олива. А в програмата са включени откъси от любими опери на Верди, Пучини, Бизе и др.

На 23 юни в зала „България“ ще се състои и връчване на Международната награда „Никола Гюзелев’’за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство. На церемонията ще бъдат наградени Цветелина Василева, Георги Киров и сценографа Любомир Йорданов (1934-2012).

Големият оперен певец Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Започва да пее от съвсем малък. В същото време осъзнава, че притежава и друга дарба – на художник. През славната си кариера Никола Гюзелев пее на най-големите оперни сцени като „Ла Скала“ – Милано, „Щатсопера“ – Виена, „Щатсопера“ и „Дойче Опер“- Берлин, „Ковънт Гардън“- Лондон, „Гранд Опера“ – Париж, „Болшой театър“ – Москва, „Метрополитън опера“ в Ню Йорк и много други.

Никола Гюзелев е носител на най-високи отличия на България, Италия и целия оперен свят. През 2016по повод 80-та годишнина от рождението му в БАН е учредена Международната Награда “Никола Гюзелев“ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Международната награда на името на Маестро Никола Гюзелев се връчва на талантливи оперни певци и диригенти, както и талантливи художници-сценографи, доказали с работата и постиженията си високото ниво на своето майсторство и талант. Наградата се връчва в рамките на престижни певчески и културни форуми на всеки две години, в страната и чужбина.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“, eventim и epaygo.

Start typing and press Enter to search