Да те посрещне Цвета Караянчева и да й седнеш на мястото…

НОВИНИ Да те посрещне Цвета Караянчева и да й седнеш на мястото...

10 февруари – ден на отворени врати в Народното събрание

Народното събрание отваря врати за граждани на 10 февруари по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание.

Денят на отворени врати е част от инициативите за отбелязване на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Председателят на парламента Цвета Караянчева ще посрещне първите посетители. В сградата на парламента гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Сред експонатите са лични вещи на Петко Р. Славейков – първата библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция.

Посетителите ще могат да разгледат пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея до обявяването на Независимостта на България.
Денят на отворени врати започва в 10 ч. и ще продължи до 16 ч./Бтв

 

Популярни

Още теми...