Данъчните загубиха дело за над 4 млн. лв. заради гаф с пускането на молби за отпуск

Темида обяви окончателно ревизионен акт за над 4 млн. лв. неплатени данъци на фирма „Спринк” на Младен Милков за нищожен. Последното решение е на Върховния административен съд от края на май, с което е обявен ревизионният акт за нищожен заради гаф на данъчните с механизма за разрешаване на платен годишен отпуск, потвърди адвокат Иван Денев, цитиран от вестник „Борба“.

Сагата обаче се точи няколко години, а през това време Младен Милков обяви мелницата си във В. Търново в несъстоятелност заради блокиране на сметки. „За да обявят ревизионния акт на „Спринк” за нищожен, съдилищата и при двете разглеждания на делото на общо четири инстанции еднозначно и категорично приемат, че има сериозно нарушение при възлагането на ревизията на дружеството. Чрез двете компютърни експертизи по делото, разпити на свидетели и много писмени доказателства се оказва, че в Националната агенция за приходите е въведена електронна информационна система за заявяване и за разрешаване на отпуски на редовите служители, която обаче не е съобразена със Закона за държавния служител, и това прави отпуските незаконни, а оттам и всички следващи служебни и процесуални действия на данъчните.

„Така че в случая възложителят на ревизията не е имал нито материална, нито персонална компетентност за това. Ето защо абсолютно правилно и похвално всички съдилища се произнесоха съгласно закона, като обявиха крайния акт, приключващ порочно инициираната ревизия, за нищожен. Съдебният състав, който се произнесе окончателно преди броени дни, беше председателстван от самия председател на ВАС – съдия Георги Чолаков“, коментира адвокат Иван Денев.

След всички тези перипетии сега предстои завеждане на дела срещу НАП и искане обратно на принудително събраните огромни парични средства, в т.ч. от разпродадени земи и други основни активи на дружеството, въз основа на нищожния ревизионен акт.

http://www.paragraph22.bg/22-novini/read/danuchnite-zagubiha-delo-za-nad-4-mln-lv-zaradi-gaf-s-puskaneto-na-molbi-za-otpusk

Start typing and press Enter to search