Дебати в пленарна зала по актуализацията на бюджета на Здравната каса

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета, за да се осигурят пари за посрещане на четвъртата вълна от Covid-19.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.

„Има такъв народ“ настоява в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за Covid добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения.

Необходимата сума е един милион лева, обясни д-р Ивайло Христов от партията.

„Получава се един парадокс – помощник фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи, имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители – не“, каза той.

ГЕРБ – СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.

„Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания“, каза Дариткова.

Тя разкритикува и логиката на осигуряване на пари за ваксини, както и бавния процес по ваксиниране срещу Covid-19.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на Covid-19, заяви Георги Михайлов от „БСП за България“.

Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата й обезпеченост в сферата на здравеопазването.

„Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента – около 25 милиона лева“, каза Георги Михайлов.

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата „джипка“, заяви Хасан Адемов от ДПС.

В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на Covid кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на касата.

„Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева“, каза Хасан Адемов.

Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

„Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана“, каза той.

Start typing and press Enter to search