Дебати: Задължителната за ЕС система за проверка на лекарствата вече работи и у нас

Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от днес в някои аптеки, отлагането й ще доведе до санкции за България, каза в интервю за БТА проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Целта на системата е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства.

Производителите вече ще поставят по-сложен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката. Аптеките, включително продаващите онлайн, и болниците ще трябва да проверят автентичността на медикамантите, преди да ги предложат на пациентите. Това ще изисква инвестиции за придобиване на необходимите четци.

Правилата, които влязоха в сила, са в съответствие с европейската Директива за фалшифицираните лекарствени продукти. Оказалите се в заварено положение лекарства, произведени преди 9 февруари 2019 г., ще се продават до изтичане на срока им на годност. Здравното министерство увери, че няма да налага санкции на аптеките и им се дава 6-месечен гратисен период за снабдяване с четци и свързване със системата за верификация.

Още на: https://debati.bg/zadalzhitelnata-za-es-sistema-za-proverka-na-lekarstvata-veche-raboti-i-u-nas/

Start typing and press Enter to search