“Дебелянов и ангелите” спечели “Аскеер” за най-добър спектакъл, Радина Кърджилова за актриса

За пръв път в историята на наградите “Аскеер”, номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

За пръв път в историята на наградите “Аскеер”, номинираните артисти пристигнаха на червения килим пред Театъра на Армията с военна техника и бяха посрещнати под звуците на гвардейски оркестър.

Всеки от номинираните беше провокиран (във видео) да сложи каската на войничето и да изтегли провокативен въпрос. Цялата церемония беше изключително семпла като декор, но много емоционална. А актьорите от Театъра на армията наистина от сърце вдигнаха градуса на празника.

Представлението на пловдивския драматичен театър “Дебелянов и ангелите” бе големият победител на наградите на най-старите театрални отличия в България “Аскеер”, които бяха връчени за 29-и път на церемония в Театъра на българската армия.

“Дебелянов и ангелите” бе отличен като най-добър спектакъл и донесе още награди на автора Александър Секулов за съвременна българска драматургия, на режисьора Диана Добрева, както и на Мира Каланова за костюмография.

За главна мъжка роля бе отличен Валентин Ганев за образа на Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган”, а за женска – Радина Кърджилова за ролята й на Сара в “Любовникът” – и двете в афиша на Народен театър “Иван Вазов”.

“Не броя вече аскерите“, пошегува се директорът на трупата Мариус Донкин, видимо доволен от успеха на своите актьори и постановките на сцената на Народния.

Ето и наградени в отделните категории:

Сценография – Мира Каланова за “Дебелянов и ангелите” (ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив) и “Бащата” (Народен театър “Иван Вазов”)

Костюмография – Свила Величкова за “Драконът” (ТМПЦ-Варна), “Коя гад изяде кашкавала” (ДТ “Сава Огнянов” – Русе) и “Наблюдателите” (Народен театър “Иван Вазов”)

Театрална музика – Калин Николов за “Драконът” (ТМПЦ-Варна), “Коя гад изяде кашкавала” (ДТ “Сава Огнянов” – Русе) и “Наблюдателите” (Народен театър “Иван Вазов”)

Поддържаща женска роля – Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в “Аз обичам, ти обичаш, тя обича” (Малък градски театър “Зад канала”)

Поддържаща мъжка роля – Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в “Килър Джо” ща мъжка роля(Малък градски театър “Зад канала”)

Водеща женска роля – Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в “Любовникът” (Народен театър “Иван Вазов”)

Водеща мъжка роля – Валентин Ганев за ролята му на Лаймън Фелт в “Спускане от връх Морган” (Народен театър “Иван Вазов”)

Режисура – Диана Добрева за “Бащата” (Народен театър “Иван Вазов”) и “Дебелянов и ангелите” (ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив)

Най-добър спектакъл – “Дебелянов и ангелите” – ДТ “Н. О. Масалитинов” – Пловдив, реж. Диана Добрева

Изгряваща звезда – Ненчо Кънев за ролята на Гаврюшка в “Картоиграчи” (ДТ “Иван Радоев” – Плевен)

Връчването на театралната награда „Аскеер“ завърши с песента „Тече, всичко тече времето няма бряг и ни влече… Няма как…“ Така бе отдадена почит на артистите, които ни напуснаха през годината, между които и Иван Ласкин.

Start typing and press Enter to search