Декларация на Атлантическия съвет на България

ЗА ПРАВИТЕЛСТВО С ЯСНА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ
И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ПРОГРАМА

Декларация
на Атлантическия съвет на България

Резултатите от проведените на 11 юли 2021 г. предсрочни парламентарни избори са вече известни. Общо е мнението, че за бъдещите народни представители предстои труден процес на отговорно сформиране на ново правителство на България. В интерес на българските граждани е бъдещото правителство да има убедителна и конкретна програма, с ясно поставени цели и срокове за постигането им.

Атлантическият съвет на България /АСБ/ заявява, че бъдещото правителство следва да бъде съставено и подкрепено от партиите в 46-то Народно събрание на принципна и ценностна политическа основа.

АСБ очаква следващият кабинет още от първия ден на своя мандат непоколебимо да отстоява евроатлантическите приоритети на страната, за да продължи България да бъде достоен член на Европейския съюз и НАТО.

От бъдещото правителство очакваме ефективни действия в икономическата и социалната сфери, реформи във всички ключови за страната институции, като се започне с дълбока и всеобхватна правосъдна реформа.

АСБ настоява следващото правителство да води политика на технологично превъоръжаване и изграждане на отбранителните способности на държавата ни, за да имаме надеждна отбрана и да допринасяме ефективно за защитата на Югоизточния фланг на НАТО от хибридната война, която Руската федерация води срещу нас и нашите съюзници.
Атлантическият съвет на България апелира към всички политически партии, които ще получат конституционната възможност да съставят или подкрепят бъдещото правителство на България, да не бягат от тази своя политическа и партийна отговорност. Днес на България е необходимо правителство, в което политиците да поемат конкретна и лична отговорност, а не да се крият зад гърба на експерти или „експертни“ кабинети.

Поемането на лична политическа и партийна отговорност е въпрос и на политически морал и дълг към гражданското общество. В противен случай съществува огромен риск страната ни безотговорно да бъде тласната в неясна посока, а за политическите грешки и провали за пореден път да няма виновни.
Българското гражданско общество не ще позволим на политиците да действат задкулисно, водени от интереси, за които обществото няма пълната информация. Защото сигнали за подобно поведение на политици от различни партии има предостатъчно.
Дойде времето, когато политиците на дело, а не на думи трябва да докажат, че наистина поставят интересите на гражданите и на България над своите партийни и лични интереси.
На тези избори ние гражданите зададохме на политиците сложна задача – да намерят начин за постигане на широко политическо съгласие около най-важните стратегически цели за България и да защитят евроатлантическия избор и път на държавата.

Българските избиратели, не дадоха право на никоя партия самостоятелно и единствено по свое усмотрение да решава как ще управлява и кои ще са членовете на правителството на България. На тези избори българският избирател каза на политиците, че едноличните желания на който и да е политически лидер не са приемливи. От отговорността и уменията на политиците сега зависи да намерят възможността за евроатлантическо правителство на съгласието с достатъчно широка парламентарна подкрепа.
Българската конституция е категорична: България е парламентарна република с ясно указани отговорности на институциите и техните членове. Нашите представители в НС носят отговорност пред нас, българските избиратели, а не пред партийния си лидер, който и да е той и от която и да е партия. България има нужда от силен и действащ парламент, в който избраниците ни носят ясна политическа отговорност. България не е и не бива да допускаме да бъде тласкана към партийна, премиерска, президентска или прокурорска република, въпреки неспирните опити на задкулисни сили и на кремълската агентура това да се случи.

АСБ призовава политическите партии от 46-то Народно събрание да поемат ангажираща ги политическа отговорност за управлението на страната в нейния евроатлантически път на развитие, за да докажат, че няма разминаване между техните предизборни думи и следизборни дела. Призоваваме ги в името на България да намерят път за открити разговори и отговорно коалиционно управление на страната, с ясен политически мандат.

АСБ настоява за сформиране на правителство от активни политици от представените в парламента партии, а не правителство, съставено от политически непознати на обществото лица с неизвестни политически убеждения и манталитет, с очевидно отсъстващ политически авторитет. България изчерпа своите резерви за да си позволява нови управленски експерименти.
Едно ново българско правителство, съставено от активни политически фигури от представените в парламента партии, с достойнство ще може да се гордее с успехите си, но и винаги ще носи своята политическа отговорност – в пълно съответствие с духа и буквата на конституционното разделение и взаимен контрол между властите и на задължителното отделяне на експертната администрация от политиката.

АСБ ще продължи да отстоява евроатлантическата ориентация на България и активно ще се противопоставя на всички опити, директно или завоалирано, страната ни да се отклонява от избрания евроатлантически цивилизационен път.

Управителен съвет
на Атлантическия съвет на България

Start typing and press Enter to search