Деня на Европа – какво да очакваме

Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция у нас

На 9 май отбелязваме Деня на Европа – празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Емблематичната дата се отбелязва с много събития и инициативи и у нас.

Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция.  Денят на Европа ще бъде отбелязан и с гостуването на първия „Фестивал на светлините“ в Европейската столица на културата – Пловдив. Някои от най-красивите фасади в центъра на града ще „оживяват“ под цветните светлини на 3D-мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

Новините на NOVA 

По повод Деня на Европа – 9 май, от 10.00 часа пред сградата на президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на ЕС.

Церемонията ще се състои в присъствието на държавния глава Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

По-рано през деня, от 9.00 часа, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители също ще вземат участие на тържествената церемония по издигане на знамето на ЕС по случай Деня на Европа. Събитието ще започне в 10.00 часа пред сградата на президентството.

Start typing and press Enter to search