„ДЕНЯТ НА БАЩАТА“ СРЕЩНА СВОИТЕ ПЪРВИ ЗРИТЕЛИ

КУЛТУРА „ДЕНЯТ НА БАЩАТА“ СРЕЩНА СВОИТЕ ПЪРВИ ЗРИТЕЛИ

С предпремиерна прожекция Българската национална телевизия представи новия сериен филм „Денят на бащата“. Събитието се състоя в „Кино Култура“ и събра журналисти, киноексперти и представители на институции с творческия екип и актьорския състав, работили по продукцията. Присъстващите имаха възможност да гледат първия епизод от шестсерийния български филм, чиято телевизионна премиера ще бъде на 18 февруари в програмите на обществената медия. „Денят на бащата“ ще бъде излъчен в три поредни седмици, в понеделник и вторник от 22:00 ч. по БНТ1 и БНТ4, с повторения в праймтайма на БНТ2.

 „Денят на бащата“ е продукция на Българската национална телевизия и е първи сериен филм в портфолиото на компанията „Агитпроп“, която е изпълнителен продуцент на проекта. Телевизионният разказ проследява драматичната битка между двама родители за попечителство над малкия им син. Социалните теми в сюжета са изключително актуални с оглед на прогресиращия брой разводи, както в България, така и в Европа. Сериалът обхваща редица проблеми, свързани с отчуждението, раздялата, травматичното детство, негласната практика бащите да бъдат лишавани от право на попечителство.

„Филмът представя ситуации, които могат да се случат във всяко едно семейство. А когато в центъра на събитията са децата и залогът е тяхното щастие, това е огромен социален проблем. Мисията на обществената телевизия е да участва в намирането на най-доброто решение“, отбеляза Боряна Пунчева, главен продуцент на Продуцентски център „Студия Екран“. Заедно с Янко Терзиев те са продуценти на сериала от страна на Българската национална телевизия.

„Важна тема и изключително високо качество предлагаме с „Денят на бащата“. Филмът е базиран на истински истории, събирани от сценаристите в продължение на голям период от време, и се надяваме да доставим не само естетическо удоволствие у зрителя, но и да събудим неговата съпричастност към темата, да алармираме за това какво се случва с децата, когато между родителите настъпи раздяла“ – сподели Мартичка Божилова, изпълнителен продуцент на „Агитпроп“.

„Двама се карат, третият губи“ е тъжната перифраза на „Денят на бащата“. Именно обществено значимите теми, които разглежда сериала, вдъхновяват сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Творческият им тандем има зад гърба си редица успешни кино и телевизионни проекти, сред които „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и „Революция Z“.

„За мен беше много важно, че от самото начало този проект беше фокусиран не толкова върху идеята да бъде поредното развлечение, а важни социални проблеми да бъдат представени в един телевизионен разказ с максимално много изразни средства на киното“, каза режисьорът и на шестте серии – Павел Веснаков. Операторът Александър Станишев определи работата си по „Денят на бащата“ като най-добре получилия му се стилово проект и акцентира, че зрителите ще имат възможността да гледат филм с кино качество, но в удобния формат на телевизионен сериал.

„Денят на бащата“ срещна на снимачната площадка отново актьорите Захари Бахаров и Александър Сано, познати на зрителите на БНТ от хитовия сериал „Под прикритие“. Двамата се превъплъщават в ролите на бащи и си партнират с актрисите Глория Петкова и Весела Бабинова, която в навечерието на предпремиерата на „Денят на бащата“ бе номинирана за театралните награди „Икар“ на Съюза на артистите в България.

На представянето на филма присъстваха и малките Патрик Шон Хесън и Ава Сано, които играят ролите на децата в двете приятелски семейства.

В „Денят на бащата“ участват още: Петя Силянова, Иван Налбантов, Явор Гърдев, Малин Кръстев, Йоана Буковска-Давидова, Свежен Младенов, Ванина Кондова, Лидия Инджова, Станка Калчева,  някои от които проследиха с интерес предпремиерната прожекция на сериала. Сред гостите имаше и представители на Съвета за електронни медии, Столична община и Българско национално радио, където са снимани част от сцените на филма.

Гледайте шестсерийния филм „Денят на бащата“ от 18 февруари

по БНТ1 и БНТ4!

Още теми...