Депутатите от 46-ото Народно събрание положиха клетва

С тържествено заседание се открива 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

Първото заседание беше открито от най-възрастния депутат – Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

„Работа ни чака много, да се надяваме на здравия разум, конфронтацията е път за никъде“, коментира по-рано тя.

Шестте политически сили в новия парламент представят днес водещите си приоритети.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на заседанието.

По време на заседанието бяха избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана отново за председател на НС. Избрани бяха и шестима заместник-председатели – по един от всяка парламентарна група.

Стана ясно, че Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите,  Мая Манолова – тази на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а Христо Иванов се очаква отново да е председател на групата на „Демократична България“. Предложение за зам.-председател на парламента ще бъде съпредседателят на формацията Атанас Атанасов.

Снимка: БГЕНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място и в 46-то Народно събрание, призова избраните си депутати да се фокусират върху една цел – масова ваксинация на населението:

„Тази цел касае за живота, здравето и икономиката“.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък обяви, че още днес ще депозират в деловодството на Народното събрание искане за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, относно внесеното предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

На първото заседание на новия парламент ще присъстват премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет.

Българското национално радио предава пряко тържественото откриване на новоизбраното 46-о Народно събрание.

Start typing and press Enter to search