Десетки убити и ранени при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 35 души са загинали и повече от 70 са били ранени при взрив по време на петъчните молитви в шиитска джамия в афганистанския град Кандахар.

Това е втората подобна атака в рамките на седмица, насочена към поклонници от малцинствената секта.

Местен репортер в Кандахар посочи пред Ройтерс, че очевидци са описали трима нападатели-самоубийци, единият от които се е взривил на входа на джамията, а другите двама са взривили техните устройства в самата сграда. Говори се и за четвърти, който е открил огън по охраната на джамията.

„Ситуацията е много лоша. Болницата в Мирвайс изпраща съобщения и призовава младите хора да дадат кръв“, каза той, позовавайки се на местна болница, където са били откарани мъртви и ранени от самоубийствения атентат.

Снимки и кадри от мобилни телефони, публикувани от журналисти в социалните мрежи, показват много хора, очевидно мъртви или сериозно ранени по кървавия под на джамията „Имам Барга“, където обикновено се събират за петъчната молитва около 500 души.

Здравен служител предостави данни за 33-ма загинали и 73-ма ранени и каза, че крайната броят на жертвите може да бъде по-голям.

Засега никой не е поел отговорност за кървавото нападение.

Говорителят на вътрешното министерство Кари Саид Хости от управляващото талибанско движение заяви, че властите разследват и събират подробности. Взривът е станал точно седмица след нападение, зад което вероятно стоят бойци на „Ислямска държава“ и при което загинаха близо 80 шиитски вярващи в джамия в северния град Кундуз.

Посолството на Иран, съсед на Афганистан и най-голямата шиитска сила в региона, осъди нападението.

„Надяваме се лидерите на талибаните да предприемат решителни действия срещу тези зли терористични инциденти“, се казва в съобщения на Техеран в Туитър.

Специални сили на талибаните пристигнах на мястото на терористичната атака, за да го обезопасят, а към местните жители имаше призив да дарят кръв за ранените.

Местният филиал на „Ислямска държава“, известен като „Ислямска държава – Хорасан“ на древното име на региона, обхващащ Афганистан, засили атаките след победата на талибаните над подкрепяното от Запада правителство в Кабул през август.

Start typing and press Enter to search