Десислава Иванчева под гаранция от 10 000 лева

След 8 месеца в ареста и година и половина под домашен арест бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева излиза на свобода среща парична гаранция от 10 000 лева.
Решението е на Върховния касационен съд, пред който Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и бившият районен кмет на Младост Петко Дюлгеров обжалват осъдителните си присъда за искане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. 
Основният мотив за по-леката мярката на Десислава Иванчева беше бременността й: 
“Ще помоля, вероятно, за помощ хората, за да съберем сумата, за да мога да съм навън. Макар, че това не малко, съдът което направи, знаете колко много бяхме държани, така че съм със смесени чувства – щастлива, че ще мога да излезна, но в същото време съм притеснена, че парите са си много”.
Днес ход на делото по същество не беше даден, защото по  настояване на защитата съдът изиска информация от Висшия съдебен съвет за дисциплинаро дело срещу ръководителя на Апелативния спецсъд Георги Ушев, който председателстваше и съдебния състав, потвърдил осъдителните присъди на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, макар и в силно редуциран вариант.
Процесът беше предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на човека.

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев – тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев – тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти – но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на “Младост” Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд –  20 години затвор за Иванчева, 15 – за Петрова и 12 – за Дюлгеров, бяха отменени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под “домашен арест”.

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.

Start typing and press Enter to search