Дилов: Здравият смисъл умира от корона-вирус без придружаващи заболявания

АСПЕКТ Дилов: Здравият смисъл умира от корона-вирус без придружаващи заболявания

Загуба на вкус

Dilov.info

Много от случващото се в културата и политиката, прелюбезни,  можем да определим като преки последствия от Ковид-19. Симптоматично е най-вече със загубата на вкус. И не само напоследък! Прелистих назад страниците на „Стандарт”, за да видя какви сме ги нищили с вас тук преди две години и – о, чудо! Още тогава сме имали ясни симптоми на китайски грип. Откривали сме Бронзовата къща, ако я помните! Вярно – скромно откриване. Само от посолството на Австрия имаше хора, но си стоя този симптом за загубата на вкус сумата ти време точно срещу Националната художествена галерия.

Другото: президентът и премиерът нещо са се дърляли, както  САЩ с Русия и Китай, Турция с ЕС и всички. Абе, всичко си е все същото – у нас отбелязваме обира на Арабаконак (древната българска традиция революции и политика да се правят чрез обир на обществени фондове), а в световната политика процесът, при който автокрацията се маскира на клоунокрация, за да излъже демокрацията. Прилагам ви комбинирана снимка на трима автократи и трима клоунократи. Не са нужни много думи… И все пак народите живеят по-добре. Имат интернет, социални мрежи… Представете си карантина, а вкъщи имате един телефон за цялото семейство. При това с шайба!

Обещаният колаж, сравняващ автокрацията с клоунокрацията

На днешната дата, преди две години съм предложил, след като демонтират „Бронзовата къща”, на нейно място да се появи един национален музей на лошото изкуство. Така или иначе музей на модерното изкуство нямаме… поне да имаме музей на лошия вкус.  И той взе че се появи – спонтанно, народно, въстаническия – вече 114 дни му се радваме и ние.

Откриването на “Бронзовата къща” – още преди две години сме имали симптоми на Ковид-19 – загуба на вкус

Няма само италианците, които се разхождат в парка Боргезе да се радват на лошия ни вкус (имам предвид статуята „Вазов с малката глава” на проф. Минеков в Рим). Във всичко можем да обвиним протестите, само не и в добър вкус. Но никой не очаква от тях да имат вкус! Очакваше се да имат смисъл. Както не се очакваше и от Стоичков да рецитира Байрон, а да вкарва голове. Само че…  Ох, да оставим тази тема!

Паметникът на Вазов в Римския парк “Вила Боргезе” вече 10 години смайва разхождащите се сс неприродните си пропорции.

До Коледа остават едва някакви си два месеца! Искате ли да отмъстите на Дядо Коледа за тъпите подаръци, които ви носи всяка година? Започнете да се готвите от сега. Научете “Илиада” на Омир наизуст, и когато добрият старец ви каже: “Детенце, знаеш ли някое стихотворение”…

Макар, че кой знае, тази година и Дядо Коледа, може би ще работи дистанционно. И вероятно ще се казва AliExpress. Твърдят, че вече и пощальоните започнали да работят от домовете си. В смисъл, че четат писмата и – ако има нещо важно – звънят да ви кажат.

Всички многопрофилни болници (МБАЛ) станаха еднопрофилни (това съкращение няма да го напиша) – за ковидболни. По тази смешка разбирате, че загубата на вкус е всеобща – проявява се и у мен. Но мрачната истина е, че както първата карантина не ни направи нито по-добри, нито по-мъдри, така втората вълна ще ни направи вероятно по-злобни и окончателно ще порази вкуса ни във всяка една област. Смешките с разболелия се Борисов са симптоматични. Да перифразирам класикът Михаил Вешим – ние сме малък, но много злобен народ. Разбира се, можем да обвиним турското робство, или  Бил Гейтс за това. През изтеклата седмица Уйлям Хенри Гейтс Трети навърши 65 години и освен, че е рептил – според много доказателства в българските социални мрежи – отдавна е предсказал загубата на вкус у човечеството и необходимостта от ваксина срещу това. Гейтс Трети иска да ни чипира – убедени са мнозина българи. Същите, които Симеон Втори посъветва да си сменят чипа. И те биха го сменили, ако имаше на пазара нещо руско. Ама с американско – сакън!

Здравият смисъл умира от корона-вирус без придружаващи заболявания. Той и преди не беше много устойчив по тези географски ширини, но сега окончателно се предаде. Само един пример: В края на миналата седмица се прибирах от гмуркане, заедно с още 200 души от Египет. Държаха ни в самолета, с изключена вече вентилация, защото инструкцията е само по 30 души да се возят в единственото автобусче от пистата до терминала. Т.е. ако някой случайно не беше се заразил по време на полета, през тези 30 минути, докато ни извозваха да има възможност хубаво да се надиша от околните. Във всяка една от предлаганите мерки има толкова недомислия, че остава сериозното подозрение, че са писани в пристъп на лудост по време на буря.  Мисля, че втората вълна на грипа ще ни даде все пак една чудесна възможност: за пореден път да се убедим не само в тоталната липса на вкус, но и в липсата на смисъл. Ако у едно явление не виждате смисъл, наблюдавайте го достатъчно дълго. Ще видите, че пак няма смисъл!

Но липсата на вкус и загубата на смисъл не са само у управляващите, където най-много си личат. Много сектори, които ще пострадат от новия локдаун непрекъснато дават за пример страни като Франция и Германия, където затворените щели да получат помощи до 75% от оборота си от един нормален работен месец.  Това е чудесно, но ето защо не може да се получи у нас:  Вземете един лист. Разделете го на две. От дясно напишете сумата, която бихте искали да получите – например 50% от оборота ви. В лявата напишете всички укрити данъци, осигуровки, продадени стоки и услуги без касови бележки, заплати, платени на ръка. Как мислите, коя сума ще е по-голяма? Да не решите, че, не ми е мило за любимите ми ресторанти и барове, но взаимното надхитряне, в което живеем откакто се помним накрая ще надхитри всички ни…

И все пак трябва да се съпротивляваме, прелюбезни! Да не приемаме действителното за желано. Все повече хора ще стават контактни и етиката, не само разпоредбите на министъра, изисква да се самоизолират. И понеже загубата на вкус е страшен симптом, може да се опитаме да наваксаме. С хубава музика, книги, филми… Всички ще излезем по-бедни от цялата тази работа. Да се опитаме да излезем по-умни.

Любен Дилов син https://dilov.info/zaguba-na-vkus/

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Ограничения за влизане в България за граждани извън ЕС

От днес до 31 януари, в България не могат да влизат граждани или да преминават транзитно на всички страни извън Европейския съюз.

Забраната не засяга жители на Австралийския съюз, Канада, Обединените арабски емирства, Израел, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Турция и още няколко държави.

Цялата заповед може да бъде видяна на сайта на Министерството на здравеопазването.

Стартира кампания за диагностика на кожни алергични заболявания

Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.

Започва Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Кампанията е през целия декември.

Ще се включат алерголози от София, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.


Виртуални изложби на фасадата на Народната библиотека до 10 декември

От днес до 10 декември всеки ден от 17 часа на специален екран на фасадата на Националната библиотека ще бъдат показвани виртуални изложби.

Поводът е 142 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 10 декември.

„Зад кулисите на „Под игото“ е първата експозиция, а утре - „Живот чрез творчество“, като и двете са посветени на Иван Вазов.

Във фонда на Националната библиотека към момента се съхраняват близо 8 милиона и половина документи.

Доц. Димитър Атанасов: Стресът върху здравната система би трябвало да я подобри

Един от основните критерии, по които се сравняват системите на здравеопазване в различните държави, е средният брой пъти, в които е бил спасен животът на един човек. Средно за европейските държави това е 1-1.5, тоест поне веднъж за всекиго, каза пред БНР доц. Димитър Атанасов ръководител на катедра "Информатика" в Нов български университет.

„Мерило за здравната система е как спасява живота на хората. Това, което се забелязва в България в момента е, че може би не е оптимална здравната система. Очевидно има някакви несъвършенства, които биха могли да се изгладят. Такъв тип епидемии, натоварвания и стресове върху една система водят до подобряването й, чисто еволюционно ако погледнем“, изтъкна той.

Доц. Димитър Атанасов е автор е на книгата „Модели на смъртността“. Той обърна внимание на фактора смъртност, свързан с коронавируса. Атанасов сравни сегашните данни с миналогодишните за брой починали на ден, които са били около 300, и предположи, че до края на тази година смъртността ще нарасне с около 50%.

Допреди десетина дена бяхме на трето място по заразяване, отчитайки броя хора, които един човек успява да зарази, а това предпоставя и по-висока смъртност след определено време, поясни преподавателят.

Според него ограничителните мерки ще намалят броя на заразените и процента на положителните тестове, но "колко теста са направени е едно, колко са болните хора е друго".

Вероятността човек да е заразен и ние да го регистрираме като такъв е от порядъка на 0.3 до 0.5, посочи доц. Атанасов и допълни, че причините човек да не си прави тест за коронавирус са много. Организацията за карантиниране на контактните е трябвало да бъде различна, смята Димитър Атанасов.

Относно математическите модели доц. Димитър Атанасов изтъкна, че индикаторът за възпроизводство на вируса например може да се сметне по множество модели и така да се получат различни стойности, но ако се придържаме към постоянен модел, може да се говори за състоятелност на прогнозите и изводите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Стартират първите виртуални дни на кариерата в икономическите сектори

Най-популярната платформа за търсене на работа у нас и Университета за национално и световно стопанство организират първите „Виртуални дни на кариерата в икономическите сектори“. Има възможност за видеовръзка.
Иновативният форум е последното събитие от календара за тази година на най-големия организатор на кариерни изложения.
По време на днешния форум шанс да открият своята нова работа или стаж имат всички с подготовка и интереси в областите икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти.
Тридесет и четири водещи компании ще очакват да се срещнат на форума със специалистите и студентите, които ще наемат за своите екипи.
В 11-годишната история на събитието за първи път то ще протече изцяло онлайн, включително традиционните 10-минутни интервюта ще могат да се проведат не само като чат, но и в аудио и видеоформати.
Участието за търсещите работа е напълно безплатно и без предварително уговаряне на срещи.
- реклама -

ОЩЕ

Ограничения за влизане в България за граждани извън ЕС

От днес до 31 януари, в България не могат да влизат граждани или да преминават транзитно на всички страни извън Европейския съюз.

Забраната не засяга жители на Австралийския съюз, Канада, Обединените арабски емирства, Израел, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Турция и още няколко държави.

Цялата заповед може да бъде видяна на сайта на Министерството на здравеопазването.

Стартира кампания за диагностика на кожни алергични заболявания

Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.

Започва Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Кампанията е през целия декември.

Ще се включат алерголози от София, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.

Предвижда се безплатно тестване за алергии, провокирани от маски, дезинфектанти и ръкавици.


Виртуални изложби на фасадата на Народната библиотека до 10 декември

От днес до 10 декември всеки ден от 17 часа на специален екран на фасадата на Националната библиотека ще бъдат показвани виртуални изложби.

Поводът е 142 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 10 декември.

„Зад кулисите на „Под игото“ е първата експозиция, а утре - „Живот чрез творчество“, като и двете са посветени на Иван Вазов.

Във фонда на Националната библиотека към момента се съхраняват близо 8 милиона и половина документи.

Доц. Димитър Атанасов: Стресът върху здравната система би трябвало да я подобри

Един от основните критерии, по които се сравняват системите на здравеопазване в различните държави, е средният брой пъти, в които е бил спасен животът на един човек. Средно за европейските държави това е 1-1.5, тоест поне веднъж за всекиго, каза пред БНР доц. Димитър Атанасов ръководител на катедра "Информатика" в Нов български университет.

„Мерило за здравната система е как спасява живота на хората. Това, което се забелязва в България в момента е, че може би не е оптимална здравната система. Очевидно има някакви несъвършенства, които биха могли да се изгладят. Такъв тип епидемии, натоварвания и стресове върху една система водят до подобряването й, чисто еволюционно ако погледнем“, изтъкна той.

Доц. Димитър Атанасов е автор е на книгата „Модели на смъртността“. Той обърна внимание на фактора смъртност, свързан с коронавируса. Атанасов сравни сегашните данни с миналогодишните за брой починали на ден, които са били около 300, и предположи, че до края на тази година смъртността ще нарасне с около 50%.

Допреди десетина дена бяхме на трето място по заразяване, отчитайки броя хора, които един човек успява да зарази, а това предпоставя и по-висока смъртност след определено време, поясни преподавателят.

Според него ограничителните мерки ще намалят броя на заразените и процента на положителните тестове, но "колко теста са направени е едно, колко са болните хора е друго".

Вероятността човек да е заразен и ние да го регистрираме като такъв е от порядъка на 0.3 до 0.5, посочи доц. Атанасов и допълни, че причините човек да не си прави тест за коронавирус са много. Организацията за карантиниране на контактните е трябвало да бъде различна, смята Димитър Атанасов.

Относно математическите модели доц. Димитър Атанасов изтъкна, че индикаторът за възпроизводство на вируса например може да се сметне по множество модели и така да се получат различни стойности, но ако се придържаме към постоянен модел, може да се говори за състоятелност на прогнозите и изводите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Стартират първите виртуални дни на кариерата в икономическите сектори

Най-популярната платформа за търсене на работа у нас и Университета за национално и световно стопанство организират първите „Виртуални дни на кариерата в икономическите сектори“. Има възможност за видеовръзка.
Иновативният форум е последното събитие от календара за тази година на най-големия организатор на кариерни изложения.
По време на днешния форум шанс да открият своята нова работа или стаж имат всички с подготовка и интереси в областите икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси и обслужване на клиенти.
Тридесет и четири водещи компании ще очакват да се срещнат на форума със специалистите и студентите, които ще наемат за своите екипи.
В 11-годишната история на събитието за първи път то ще протече изцяло онлайн, включително традиционните 10-минутни интервюта ще могат да се проведат не само като чат, но и в аудио и видеоформати.
Участието за търсещите работа е напълно безплатно и без предварително уговаряне на срещи.

В Пловдив събраха дарения за шоков фризер за кръвна плазма

Дарителската кампания за шоков фризер за кръвна плазма в Центъра за трансфузионна хематология в Пловдив приключва с успех. 

„Искахме да помогнем на лекарите в изключително тежката Covid криза“, каза за БНР един от инициаторите на кампанията Пепа Павлова.

„Започнаха да се включват много хора, много бързо се събра сумата“, обясни тя. 

Даренията са от 7 до 30 хиляди лева. Фризерът е на стойност 93 800 лева с ДДС.

След като дарителската сметка е била оставена отворена, е била събрана и сума за две легла за кръводаряване, а в момента продължава набирането за средства за консумативи.  

 „Всички превърнаха каузата в реален успех“, посочи Пепа Павлова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Столична галерия открива 3D изложба с литографии на Дали и Шагал

Първа виртуална 3D изложба открива днес столичната галерия „Оборище 5“. „Библията през очите на Шагал и Дали” е озаглавена експозицията, която включва 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал,  някои от тях не са показвани до сега в България.

Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта на галерия „Оборище 5“ до 25 декември.

Всички картини идват от известно издателство в Ню Йорк. Имат печат на гърба и се продават. Творбите притежават сертификат за автентичност и документ за собственост.

Серията на Салвадор Дали съдържа 105 цветни литографии смесена техника, направени по 105 акварела, създадени в периода 1963-1964 г.

Библейската серия от Марк Шагал включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст.

В Пловдив откриват най-голямата ледена пързалка в България

В Пловдив тази вечер ще грейнат светлините на коледната елха .За първи път няма да има тържествена програма, за да не се струпват хора.

От днес в града ще работи и ледена пързалка. Тя е най-голямата в България и е пред Военния клуб.

Любителите на пързалянето върху лед ще разполагат с цели 2000 кв. метра площ за каране на кънки.

Ледената пързалка ще работи всеки ден от седмицата от 10,00 до 22,00 часа. Входната такса е 8 лева, а за наем за кънките ще се заплащат допълнително 2 лева.

За децата ще бъдат предоставени тренажори, които ще им помагат да се пързалят безопасно. Всяка събота и неделя сутрин ще има безплатни уроци за начинаещите, а за редовните клиенти ще се предлагат карти с намаление.

Пързалката се изгражда за седма поредна година в Пловдив и е по австрийска технология. Организаторите са взели и предпазни мерки във връзка с ограничаване разпространението на Covid-19, като след всяка сесия кънките ще се дезинфекцират, а капацитетът на пързалката ще бъде използван на 50%.