Коронавирусът отне живота на Димитър Атанасов – дългогодишен настоятел на Българската екзархия в Цариград

НОВИНИКоронавирусът отне живота на Димитър Атанасов – дългогодишен настоятел на Българската екзархия...

В истанбулска болница, след тежко боледуване от коронавирус, на 3 май ни напусна Димитър Михайлов Атанасов – дългогодишен настоятел на Българската екзархия в Цариград, съобщават от dveri.bg.

Роден е в град край Босфора на 8 ноември 1928 г. Родителите му Михаил и Благородна са изселници от костурското село Прекопана (днес Перикопи в Гърция).
Семейството му напуска Прекопана през август 1903 г., защото селото е изгорено от турците поради активното участие на населението в Илинденското въстание.

Димитър Атанасов завършва българското училище в Цариград. Продължава образованието си в Австрия. Създава семейство с австрийката Доротея. Със съпругата си са общували предимно на немски език.

Бил е представител на германски фирми за продажба на автомобили. Постиженията му са допринесли за висок авторитет след българската и турската общност.

Атанасов има основна заслуга за запазването на българските имоти в Истанбул.

Няколко десетилетия Димитър Атанасов е член на настоятелството на българската общност, която отново носи названието „Българска екзархия“.
Също така той е поддържал отлични отношения с Вселенската патриаршия. Известно е и доброто му приятелство със Светейшия патр. Вартоломей, който го удостоява с почетната титла „архонт“.

Благодарение на Димитър Атанасов и на председателя на Екзархийското настоятелство Васил Лязе, България успя да си върне част от най-важните си екзархийски имоти в Истанбул.

Награден е от президента Плевнелиев  с орден „Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за висок принос в църковната дейност сред българите в Трурция. Награден е и от Св. Синод на БПЦ с орден „Св. Климент Охридски“ – първа степен.

**

Сн. Личен архив

Ако сте пропуснали:

Още теми...