ДИМИТЪР МАРИНОВ – ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН С ОСКАР 

“Здравейте, това е моята приказка на “Пепеляшка”. Първо искам да благодаря на Америка за това, че ми даде възможността да сбъдна американската си мечта. След това искам да благодаря на моята страна – България. Оказа се, че съм първият български актьор на червения килим с толкова много номинации и искам да кажа на всички млади хора, които идват от тази държава, на всички емигранти като мен, Америка е единствената държава, в която мечтите стават реалност. Благодаря!”. Това каза пред камерите на Филмовата академия българинът Димитър Маринов, който е част от екипа на филма “Зелената книга”, спечелил “Оскар” в категория “Най-добър филм”. Видеото с изказването на Маринов бе публикувано на официалната страница на Наградите на филмовата академия.

Докато говореше той посочи българския флаг, с който се качи на сцената, взимайки заедно с екипа на “Зелената книга” най-престижната статуетка “Оскар”. Българинът получи наградата от красивата актриса Джулия Робъртс.

Във филма Маринов играе второстепенна роля – на руснака виолончелист Юрий Тахт.

Маринов е два пъти носител и на наградата “Златен глобус” – сега като част от “Зелена книга”, а преди години и с участието си в сериала The Americans, където е гост звезда и като такъв го признават за носител на наградата заедно с останалата част от екипа.

“Зелената книга” спечели още две награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи “Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели – грабнаха приза за оригинален сценарий.

Българи

Start typing and press Enter to search