Димитър Попов: Държавата тотално не разбира кой бранш колко е пострадал

НОВИНИДимитър Попов: Държавата тотално не разбира кой бранш колко е пострадал

„Добри новини за зимния сезон може да има от съседните страни, откъдето ски туристите идват със собствен транспорт. Българските хотели, ски училищата следват линията в Европа. Българските хотели са готови, проблемът е от независещи от хотелите причини“. Това каза пред БНР Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти. По думите му домашната карантина трябва да се замени с антигенните тестове: „Това е едната важна стъпка. Друга важна стъпка е резултатите за заразяване да бъдат регионално базирани. Няма значение колко са заразените в София, щом туристът каца само на летището в столицата и оттам директно заминава за Банско, например“.  В предаването „Неделя 150“ Попов допълни: „Скептичен съм хотели да се превръщат в карантинни зони“. 
Според Димитър Попов от страна на държавата има тотално неразбиране кой бранш колко е пострадал. 
„Едно от нещата е държавата да не пречи. Къде е помощта?! 10 млн. лева помощ за туроператорския бранш са троха, като оборотът ни е около 2 млрд. лева… В туроператорския бизнес ние работим с международни туристи предимно и голяма част от бранша беше изключен от работа“. 
Попов посочи, че трима българи компенсират един англичанин, руснак или датчанин, които идват на ски почивка: 
„Един българин ще дойде на ски през уикенда, когато е най-голямото струпване, докато при чуждия турист е равномерно през седмицата… По никакъв начин българският турист няма да компенсира чуждестранния“.  Интервюто с Димитър Попов можете да чуете в звуковия файл. 

Ако сте пропуснали:

Още теми...