Проф. Кирил Топалов: В “Софийски истории” доминира автобиографичното

“Политическото моделиране на човешката психика показва как човек може да застане срещу човека и да стане за него най-страшен звяр и да измисли за него най-чудовищни неща, с които да го унижи, изтезава и накрая да го убие. Подобни неща са ме занимавали в тези разкази, но те носят в много голяма степен и автобиографичен характер“. Това каза пред БНР проф. Кирил Топалов за най-новата си книга с разкази и новели “Софийски истории”. 

Той сподели, че би могъл да разкаже историите и като документална автобиография:

“Когато видят, че вътре оживяват истински герои със своите съдби, дори авторът да не се намесва като присъстващ на тези случки, тогава с по-голямо доверие човек чете”.

Сюжетите и героите на по-голямата част от белетристичните и драматургическите творби на Кирил Топалов отразяват живота на столичани, поради което той е определян от литературната критика като един от най-добрите софийски градски писатели. Тази традиция продължава и в новата книга с разкази и новели на Кирил Топалов, която носи заглавието „Софийски истории“. Тя се вглежда в драмите на три поколения софиянци – от дядовците (македонски и тракийски бежанци с техните идеали, с трудното им и нерадостно битие в драмата на четири войни, три от които една след друга), през синовете (в драматичното време след политическата промяна през 1944 г.), до внуците и правнуците в периода на следващата драматична политическа промяна след 1989 г. Различни поколения, различни идеали, различни ценности в съдбата на столичния българин. Някои групи от разказите носят усещане за циклични цялости, в тях понякога се преплитат по-бегло или по-директно общи топоси и събития, прозират и много автобиографични моменти. Повечето от сюжетите на разказите и новелите се случват в Подуене, около „Оборище“ и „Черковна“, както по-късно и в боянските манастирски ливади – двете места, където са протекли детството и младостта на автора – обстоятелство, което неизбежно предпоставя някои от по-директните или по-бегло загатнати елементи на автобиографичност. В тези два диаметрално разположени спрямо центъра на София квартала живеят хора с различен манталитет, професии и култура, детството в двете махали е и сходно, и различно, но времето за всички е едно и също, поради което почти идентични са и предизвикателствата, и драмите, и смешките.

Проф. Топалов коментира в предаването “12+3” още, че:

“Отношенията между хората не се променят, не са се променили от Аристотел насам. Всяко поколение смята, че то е най-доброто, а тези след него ще провалят света”.

Премиерата на “Софийски истории” ще бъде на 21-ви юли в клуб “Перото” в София.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Кирил Топалов можете да чуете от звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search