Протест с искане за отмяна на заповедта за освобождаването на директора на “Пирогов”

Лекари, медицински сестри и пациенти от болница “Пирогов” излизат на протест с искане за отмяна на заповедта за освобождаването от длъжност на директора на здравното заведение проф. Асен Балтов след проверка на Здравната каса (НЗОК), която установи отчетена, но неизпълнена дейност от болницата. 

На брифинг вчера заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров оповести, че окончателен доклад от проверките на Здравната каса е потвърдил констатациите на междинния доклад, станал повод за отстраняването на директора на “Пирогов” Асен Балтов.

При проверката е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са записани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Здравната каса е установила, че липсват документи за описаните случаи. Анкета сред пациентите е показала, че част от тях не са били лекувани в болницата. Други са част от персонала на болницата и по време на т.нар. „лечение“ са били на работа по график.

Същевременно служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви че той е един от фалшивите пациенти на “Пирогов” с фалшива диагноза “чернодробна цироза”.

В съобщение на Министерството на здравеопазването се уточнява, че смяната на директора е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят.

Вчера медици от „Пирогов“ също протестираха в защита на отстранения директор на болницата Асен Балтов, като за кратко блокираха бул. „Цар Борис III“.

На протеста на 15 юли, снимка: БГНЕС

Start typing and press Enter to search