Реакциите в САЩ за срещата Байдън – Путин – от “положителна” до “обезпокоителна”

От “положителна” до “обезпокоителна” варират реакциите отвъд Атлантика на провелата се вчера в Женева среща на върха между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин.

След срещата Байдън-Путин бившият американски президент Доналд Тръмп заяви в радиоинтервю:

“Не получихме нищо, а дадохме поле за изява на Русия. Мисля, че това беше хубав ден за Русия. Много добре се разбирах с него. Никой не е по-корав от Русия. Имахме възможност да изградим невероятни отношения с Русия”.

Според американския сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм Джо Байдън е подценил Владимир Путин, а бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли коментира:

“Байдън даде на Путин една голяма целувка, като му даде газопровода “Северен поток 2″. Така ще си осигури много пари, ще стане енергийно независим и му осигури това, което наистина искаше. Искаше ми се Байдън да се изправи смело пред Путин и ясно да му каже, че не може да сравнява САЩ и Русия. Въобще не се доближаваме”.

На противоположната позиция са настоящият и бившият сенатор от Демократическата партия Джийн Шахийн и Клеър Маккаскил:

“Байдън пристигна на срещата със силната подкрепа на НАТО, ЕС и Великобритания, а Путин – само с Русия и вероятността за бъдещо сътрудничество с Китай. Байдън беше в силната позиция”.

“Американците, които внимаваха, са облекчени, че на световната сцена нашият президент тропна с крак от тяхно име, а не от името на Путин. Путин изглеждаше сам на онази сцена и беше изправен пред журналисти, пред които не говори – само това е голяма победа за САЩ”.

Start typing and press Enter to search