С нова паметна плоча и фотоизложба ОУ „П.Р. Славейков“ отбеляза своята 110- годишнина

С откриване на паметна плоча и фотоизложба  бяха отбелязани днес 110 години от създаването на училище „Петко Рачев Славейков“ в Бургас. В 24 постера, разположени край Морското казино, е разказана дългогодишната история на учебното заведение, поставеният паметен знак  почита  Радосталения Гюрова.Това  е името на жената, която преди повече от век  решава в името на образованието на бургаските деца да дари  земята си.

Решението да бъде поставена плочата се взема миналата година на педагогически съвет, а един от основните виновници това да се случи е Училищното настоятелство. То смело може да се нарече едно от най-активните в страната , защото с възрожденски дух не спира да поддържа жива връзката между учители, родители и ученици. Негов заместник -председател е Елина Гюрова, тя е омъжена за правнука на Радосталения:

През 1909г., за да бъде построено училището, е взет заем от 60000 гроша. Някои от собствениците на земята решават да дарят имотите си за построяването му. Радосталения  Гюрова е една от тях.Нейното желание като дарител е в училището да учат нейните деца и внуци. Това се сбъдва.Нейна внучка е била преподавател в училището- Елена Митрева.
Радосталения  Гюрова е била много силна жена, майка на 7 сина.Всички до един много успешни, трудолюбиви.
За мен тя е доказателство, че обикновеният човек с добрите си постъпки става личност за пример и вдъхновение!
На 15 септември в далечната 1911 година училището отваря врати и посреща първите си ученици в едноетажна сграда. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков.

530 деца учат днес в Славейковото училище, обясни настоящият директор Силвия Аврамова:

Училището макар и на 110 години се опитва да създаде съвременна образователна среда.Така че да отговори на потребностите на настоящото поколение.

Живка Дойнова,един от известните педагози и филолози в Бургас, 15 години отдава за развитието на“ П.Р. Славейков,  като негов директор. Днес тя е пенсионер, но отново се върна в него:

Това е моето училище.Радвам се да видя колегите, благодаря за поканата.Тази работа ми даде любов към децата, към колегите и към родителите, защото много добре работихме с тях и професионално удовлетворение. Това беше и голяма отговорност.

Със същия дух и ентусиазъм продължавайте да развивате училището,заяви кметът Димитър Николов, който откри фотоизложбата. Тя  може да бъде разгледана до 30 ноември. Николов зарадва и учители, и ученици с новината, че следващата година ще бъде реализиран проекта за обновяване на дворното пространство. Чрез него ще бъдат преобразени спортните игрища, като те ще станат и по-безопасни, защото ще бъде положена ударопоглъщаща настилка.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Start typing and press Enter to search