САЩ и Германия се споразумяха за “Северен поток – 2”

Съединените щати прекратяват усилията си да блокират довършването на газопровода “Северен поток 2”, съобщи “Вашингтон пост”. В замяна Германия се ангажира да инвестира в енергийния сектор на Украйна и да подкрепи общоевропейски санкции срещу Русия, в случай че руснаците решат да използват природния газ като политическо оръжие.

Германия се ангажира да учреди и администрира “зелен” фонд за енергийния преход на Украйна в размер на 1 милиард долара и ще дари първите 175 милиона във фонда. Берлин ще работи за допълнителни инвестиции в украинския енергиен сектор през бюджета на Евросъюза за периода 2021-2027 година и ще осигури техническа помощ за включване на Украйна в европейската електрическа мрежа.

Германско-американската декларация съдържа и ангажимент за подкрепа на енергийния преход и в други държави от Централна и Източна Европа.

Според високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от агенция Ройтерс, германското правителство се е ангажирало да противодейства на национално и на европейско равнище на Русия, ако Москва използва природния газ като политическо оръжие срещу други държави.

В телефонен разговор тази вечер руският президент и германският канцлер са обсъдили възможността за удължаване на транзита на руски природен газ през Украйна след изтичането на договорния срок през 2024 година, съобщиха от Кремъл. Путин е подчертал, че “Северен поток 2” е “чисто комерсиален” проект.

Германският външен министър Хайко Маас потвърди, че страната му ще положи усилия да осигури продължаване на газовия транзит през украинска територия през следващото десетилетие. Берлин ще подкрепи Киев в изграждането на зеления енергиен сектор, написа Маас в Туитър.

Уверенията от Берлин не подействаха върху Киев – украинският външен министър Дмитро Кулеба и полският му колега Збигнев Рау заявиха, че “Северен поток 2” – който ще удвои доставките на руски природен газ за Германия през Балтийско море – създава допълнителни “политически, военни и енергийни заплахи” не само за Украйна, а за цяла Централна Европа. Кулеба изпрати ноти до Берлин и Еврокомисията с искане за спешни консултации.—- 

Start typing and press Enter to search