Вицепрезидентът на Турция отива в Северен Кипър по случай „Деня на републиката“

С парад и многобройни церемонии в Северен Кипър днес се отбелязва „Деня на републиката“. За тържествата по случай 38-ата годишнина от едностранното обявяване на Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, на острова днес пристига турският вицепрезидент Фуат Октай.

„Дори Севернокипърската турска република да не е призната, тя е реалност, съществува и ще продължи да съществува. Родината Турция е нашата най-голяма сила“, заяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в речта си по случай годишнината на самообявилата се република. Татар отново подчерта своята и на Анкара позиция, че „справедливо, трайно и жизнеспособно решение“ на Кипърския въпрос се основава не на федерация, а на съществуването на две равни суверенни държави. Той очаква кипърските гърци да приемат този факт и да признаят суверенитета на кипърските турци като условие за възобновяване на преговорите.
Лидерът на кипърските турци предупреди още, че те няма да останат зрители на голямата борба за енергийните ресурси около острова, които „гърците, кипърските гърци и империалистическите сили“ искат да запазят за себе си и да „отстранят родината Турция от региона“.
Честванията на годишнината днес започват с парад в северната част на Никозия, на който ще присъства и турският вицепрезидент Фуат Октай. След това той ще участва в церемонии по полагането на основния камък на нова военна болница и за откриването на държавна болница с 500 легла. Фуат Октай ще пререже лентата и на два пътни участъка.
В програмата на тържествата днес в Северен Кипър са включени много церемонии с възлагане на венци, фестивали, младежки прояви.

Start typing and press Enter to search