„ДО ЕВРОПА И НАПРЕД“ – НОВ ПРОЕКТ НА БНТ2

КУЛТУРА „ДО ЕВРОПА И НАПРЕД“ – НОВ ПРОЕКТ НА БНТ2

 

„ДО ЕВРОПА И НАПРЕД“ – НОВ ПРОЕКТ НА БНТ2,

КОЙТО ПРОСЛЕДЯВА ЗНАЧИМИ СЪБИТИЯ

ОТ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

 

В неделя (10 февруари) от 15:00 часа БНТ 2 ще излъчи първи брой на предаването „До Европа и напред“. Поредицата представя с документални кадри и спомени на очевидци събития и факти от най-новата история.

Своеобразното летоброене започва от 1957 година, когато в Рим, Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург, Холандия и Франция подписват Договора за създаване на Европейската икономическа общност (ЕИО). Този документ се смята за основополагащ в съвременната история на Обединена Европа, част от която България става пет десетилетия по-късно.

Всяка втора неделя от месеца в ефира на БНТ2 “До Европа и напред” ще конструира с документални кадри и свидетелства за знакови личности политическите, културните, религиозните и светски събития, изиграли важна роля в историята на човечеството.

За 1957 – годината, в която на борда на космическия кораб „Спутник 1“ кучето Лайка става първия земен обитател в Космоса, в Унгария насилието е в апогея си, полагат се основите на Европейския съюз, а Елвис Пресли превзема класациите, в студиото на „До Европа и напред“ Джони Пенков ще сподели своите лични спомени от онова време. Телевизионният проект на БНТ2 търси безпристрастен прочит на събитията, като интригуващо и занимателно, да запали и събуди любопитство към познатите или скриваните  факти от тези години. Първият гост притежава сетивата на съвременния свободомислещ европеец и владее виртуозно умението задълбочено и с изящна ирония да се връща към миналото.

Водещ на новото предаване „До Европа и напред“ е Николай Донков. Той има зад гърба си значителен журналистически опит в радиостанции в България и Канада, където е живял повече от 13 години. Артистичните му увлечения обхващат испаноезичната литература, графичния дизайн и рок-музиката.

Всяко от изданията на предаването е посветено на определена година и амбициите на екипа са да припомня и представя цялото многообразие от събития, конфликти, вълнуващи мигове и носталгични моменти, затворени в албумите и архивните папки между януари и декември.

Специален гост в изданието, посветено на 1958 г. (24 февруари) е именитият скулптор Георги Чапкънов.

Режисьор на проекта „До Европа и напред“ е Росен Елезов. Сценаристи са Хелия Чавдарова и Иво Иванов. Отговорен оператор е Цветан Недков. Продуценти на предаването – Николай Табаков и Ивайло Огнянов.

Гледайте първото издание на поредицата „До Европа и напред“, посветено на 1957 – годината, в която в Рим се подписва договорът, който полага основата на Европейския съюз, в София се открива първият МОЛ на Балканите  – ЦУМ, а „Затворнически рок“ на Елвис става песен на годината. Годината, в която нобеловата награда за литература е присъдена на Албер Камю, а в Италия излиза от печат романът на  Борис Пастернак „Доктор Живаго“ –

тази неделя (10 февруари) от 15:00 часа по БНТ2

Още теми...