Доц. Гломб: Не децата, а работещите хора са мотор на разпространението на Covid-19

“Мерките са напълно адекватни и дори има място и за още затягане”, каза пред БНР доц. Любомира Гломб – вирусолог, завеждащ отделение “Вирусология” в Националния център по заразни и паразитни болести.  По думите ѝ маските, дистанцията и възможността да се работи от вкъщи са фактори, които допълнително спомагат много за ограничаването на заболеваемостта. Проветряването на помещенията е много важно.
“Маската, носена под носа или под брадичката, не е сложена маска. Нека в градския транспорт и в затворените пространства да се носят маски и да се спазва дистанция. На всеки 20 минути трябва да се отварят широко прозорците, за да се проветри”, подчерта доц. Гломб.
Тя обясни, че при добра вентилация в стая, в която има заразен с коронавируса човек, опасността да се разболее здрав е едва след 80 минути.
Според нея при стриктно спазване на дисциплина в поведението на хората, дори в едно домакинство може заразеният член да бъде изолиран и да не предаде инфекцията на другите:
“Сапунът е прекрасно средство за изчистване на този вирус. Трябва често да се почистват повърхностите”.
Не децата, а работещите хора са моторът на разпространението на вируса, защото имат много контакти, категорична беше вирусоложката. 
Тя обясни, че вирусите много бързо мутират:
“Ако се открие лекарство срещу коронавируса, рано или късно вирусът ще развие резистентност към него”.
Започналото стръмно покачване на кривата на заразяване не е втора вълна на епидемията, подчерта доц. Гломб и прогнозира тежки есен и зима:
“Очаква ни една по-самотна Коледа”, каза още тя.
Интервюто на Людмила Железова с доц. Любомира Гломб в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл.

Start typing and press Enter to search