Долу ръцете от Христо Иванов!

Нека сме наясно: в България, а и не само в България, абсолютно всеки е готов да се коалира с абсолютно всекиго, стига обстоятелствата да го позволяват. Тъй че не ни остава нищо друго, освен да изясним какво ще разбираме под „обстоятелства“. В контекста на популистичната демокрация, в каквато светът се подвизава от близо половин век, част от „обстоятелствата“ е общественото мнение или в краен случай онова, което ни карат да вярваме, че е обществено мнение. С общественото мнение или с медийната представа за него се мъчат да се съобразяват политиците и затова често изпадат в комични ситуации.

Жена ми, която обича да следи възхода на враговете №1 на Тутраканската селищна система (тоест обектите на праволинейна омраза от страна на хунвейбините в социалните мрежи), онзи ден ми каза: „Знаеш ли кой е новият враг №1? Самият Христо Иванов!“. Това беше след участието му в „Панорама“.

Очевидци разказват, че агитката, която го чакала отпред на „Сан Стефано“, докато той бил в студиото, останала едва ли не вцепенена, когато Христо Иванов допуснал бъдещо коалиране с ГЕРБ, па макар и без Бойко Борисов. А смисълът на изказването му не беше съвсем този. Христо Иванов изрази твърде разумното мнение, че (перифразирам) не може в една партия всички да са изроди, вероятно това може да се отнесе до лидера и части от нейната върхушка, но да се заклеймяват хора „на ангро“, не е правилно. Ето и точния цитат:

Дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление [Борисов/Пеевски – б.м.] и от това състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим„.

И въпреки отсъствието на формална заявка за коалиция, феновете изригнаха. Една дама написа буквално: „…ако са нормални хора изобщо няма да са в ГЕРБ !!!„, а друга добави: „Аз имам правило в живота: никога не разговарям, не допускам до себе си и не общувам със семейство, в което има член на герб, на абв, или просто някой, който заблажва в корупция с тях. За мен тези хора са прокажени„. Забележете: не просто членове на ГЕРБ, за тях се подразбира, а и членове на семейства, в които има някой, който „заблажва“. Сиреч, ако стринка ти е дребна чиновничка в община, където кметът е от ГЕРБ, то ти си „прокажен“.

Питам се друго: според двете дами (а те не са изолирани, а изразяват ширещо се становище) например предводителят на БОЕЦ, въпиещ по улиците за оставки, когато е бил в ГЕРБ, „ненормален“ ли е бил, „прокажен“ ли е бил? После ли се е случила с него някаква съдбоносна трансформация, та вече не е? Самият Христо Иванов като министър на Борисов „ненормален“ и „прокажен“ ли беше? „Заблажваше“ ли? Всичките десетки бивши активисти на ГЕРБ, които сега подакват на Радев, Манолова и Отровното трио, пръскат красноречие и издигат плакати за оставки, „заблажваха“ ли? Ей, дами и господа, човеци Божии, недейте така! Да заклеймяваш цели партии и цели съсловия по някакъв временен признак е идиотско. В периода 1951-53 в сталинска Русия така заклеймяваха лекарите.

Ето това е част от „обстоятелствата“, с които започнахме – гневните, плоски, едностранчиви и отчаяно индоктринирани крясъци на хунвейбините. С тях са решили, че трябва да се съобразяват политиците, ако искат да минат за демократи. И са прави – сатанинската логика на този свят ги принуждава. Но всъщност въпросът не е дали всички в ГЕРБ са изроди, а защо Христо Иванов да не се коалира с ГЕРБ. По-добре ли е с БСП, тогава по-малко ли ще го мразят неговите хора?

Христо Иванов е интелигентен политик. Той иска властта като всеки друг, това е предметът на дейност на политиците. Нещо повече, той не иска властта просто така, както я искат мнозина пикарескови герои, а знае какво ще я прави – ще провежда правосъдна реформа според вижданията си, които може и да са адекватни. Как да я провежда – във властта или в опозиция? Разбира се, че много по-ефикасен ще бъде във властта. Обаче социологията показва, че ДБ скоро няма да има мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство. Тогава какво? Тогава ще се търсят други начини и комбинации. Просто е. В крайна сметка феновете на Христо Иванов искат ли да го видят във властта или не? Искат ли да видят реализирани своите шумни политически усилия или не? Е, начинът да ги видят е този – коалиция с някого.

След яростната реакция от страна на феновете, Христо Иванов, вместо да обясни желязната логика на мнението си (ако изобщо има нужда да се обяснява нещо толкова просто, ясно и безспорно), той панически премина в оправдания. Но вместо да удари с юмрук по масата и да отсече: „Не! Ние за нищо на света няма да се коалираме с ГЕРБ!“, той въведе твърде усуканата фигура „негоден за коалиране субект„. Защо ли? Защото още не е ясно с кого ще излезе аритметиката.

С кого да се коалира клетият Христо Иванов? Какво ще го посъветват последователите му? Вариантите са четири: с ГЕРБ, с БСП, с ДПС (което е крехка надежда, защото ДПС ще се извърти към един от първите двама) или с група издигнали се на гребена на последната мътна вълна „политически проекти“. Ако слуша сърцето, последното е най-естествено. Но ако слуша разума, най-естествено е първото. Всички, които претендират за парче от дясното пространство, се изправят винаги пред един и същ предизборен проблем: ясно е, че ще търсят коалиция с някой по-голям в същото пространство, ясно е, че са готови на всякакви договорки, но ако го кажат преди изборите, т. нар. „десни избиратели“ ще си рекат: защо тогава да гласуваме за малкия, а не за големия?

Питам се какво биха отговорили феновете на Христо Иванов, ако той, от страх да не го идентифицират с Бойко Борисов, беше казал, че ще се коалира с БСП? Засега той го отрича, но това не значи нищо. През 2005 на фолиото (разгъвката на централните две страници) на вестниците „Труд“ и „24 часа“, които тогава излизаха заедно, Царят тържествено се зарече, че за нищо на света няма да направи коалиция със социалистите, а през август същата година се роди Тройната коалиция. И Царят не бива да бъде винен за това, защото такъв беше правилният ход, България имаше да влиза в Европейския съюз. Какво ще кажат феновете на Христо Иванов, ако той хипотетично обяви, че би се коалирал по-скоро с БСП, отколкото с ГЕРБ? Нима така не е по-логично? Нима един революционер, който иска „промяна на системата“, не е по-нормално да колаборира с ядрото на опозицията, а не с ядрото на управляващите?

Всъщност защо Христо Иванов да не се коалира със социалистите? Това ще бъде един здрав и логичен ляв блок. Ето, на конгреса вчера Сергей Станишев, премиер на Тройната коалиция и лидер на европейските социалисти, отпадна от националното ръководство на българските социалисти и по този начин БСП официализира новата си физиономия. Което може би не е лошо за тях, защото ги прави различни от целия еднообразен идеологически поток. Една модерна, културномарксическа, прозападна левица в лицето на Зелените, „Да, България“ и (за съжаление) тленните останки на ДСБ, би била чудесен завършващ щрих в портрета на Столетницата. Би затворила устата на онези, които я обвиняват в отчаяна русофилия. Може би ДБ ще се реализират по-добре в коалиция с БСП отколкото с ГЕРБ. Но как да се разкаже това на т. нар. „градска десница“, как да се доведе до нейното знание тази проста сметка? Ето ги отново „обстоятелствата“, с които започнахме, с които трябва да се съобразяват политиците понякога в противоречие със собствената си логика и със здравия разум.

Вие се смеете, но при фрагментацията, която се очаква в следващия парламент, съвсем реална изглежда коалицията ГЕРБ-БСП. Логиката е по-силна от илюзиите, защото идва от λογος. А фрагментацията е резултат от смутни времена, когато всеки решава, че е грях да се подкрепи статуквото и се чуди за кого да гласува. Освен това мисля, че Картаген, в който се случва всичко това, трябва да бъде разрушен.

За News.bg 

от sulla.bg

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

4 топ аксесоара на есента със задължително присъствие в тоалетите

Модната ви визия никога няма да има завършена форма, ако не сте подбрали точните аксесоари за нея Есента е благодатен сезон по отношение на така любимите ни дамски аксесоари. С тяхна помощ можем да преобразяваме облеклото си всеки ден, да бъдем...

Когато времето не стига за поддръжка на дома

Домашната обстановка е абсолютно определяща за качеството на вашата почивка. Наистина обичаме да разпускаме по курорти и хотели, но за съжаление това се случва един или няколко пъти годишно. През останалото време се налага да разчитаме на домашния уют. Как да го...

Показаха новата версия на образите в “Ну, погоди!”

"Союзмултфилм" показа образа на заека в новите епизоди на популярния анимационен филм „Ну, погоди!”, съобщи РИА "Новости".

Заекът ще бъде озвучен от шоумена Дмитрий Хрусталев, съобщи пресслужбата на филмовото студио.

По-рано стана известно, че премиерата на анимацията ще бъде тази зима. Вълкът в новите серии ще говори с гласа на Гарик Харламов.

„Нашата творческа група отдавна търси модерно въплъщение на пакостливия герой, бяха създадени над 30 вариации на изображението - беше важно да се намери баланс между чертите на характера, както и да се запази приемствеността с класическата версия: например, нашият Заек има същия цвят на очите“, каза Юлия Осетинская, генерален продуцент на филмовото студио.

„Вълкът е с по-остри черти, а образът на Заека, за разлика от него, е със заоблени контури - от една страна, това е много сладък персонаж, но притежава присъщите му хитрост и находчивост, отбеляза тя.

Опозиционният Съюз “Отечество” печели парламентарните избори в Литва

Ингрида Шимоните,

Опозиционният Съюз "Отечество" обяви, че е спечелил парламентарните избори в страната и ще започне да сформира ново правителство с две по-малки либерални партии, които заедно имат мнозинство в 141-местния законодателен орган, съобщава БТА.

„В този момент изглежда, че ще имаме малко над половината гласове в парламента", заяви след преброяване на 86 на сто от гласовете Ингрида Шимоните, която ще оглави правителството.

"Това ни позволява да започнем първоначални преговори (за сформиране на правителство)", добави Габриелюс Ландсбергис, председател на Съюз "Отечество".

Ингрида Шимоните и Габриелюс Ландсбергис

След преброяване на почти всички гласове Националната избирателна комисия потвърди, че Съюзът "Отечество" печели изборите и вероятно ще получи 50 места в парламента, следван от досегашните управляващи.

На второ място е управлявалият досега "Съюз на селяните и зелените" с 32 места, а на трето - Либералното движение с 13 места. След него остава наскоро основаната Партия на свободата с 11 места. Популистката Партия на труда печели 10 места.

Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа. Премиерът Саулюс Сквернелис обаче беше критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга, припомня Ройтерс.

В избирателната секция с маска и домашен любимец   - Вилнюс, 25 октомври 2020 г.

Не се очаква сняг през първите 10 дни на ноември

Поне засега не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг, прогнозира Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ, цитиран от БГНЕС. 

Прогнозата, която той съобщи, сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, докато в неделния ден в западните райони, заради валежите, температури останаха по-ниски и в много райони бяха 10 -12 градуса.

„Настъпва и промяна в общата атмосферна циркулация над Европа, увеличава се динамиката на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, така че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде доста динамично и променливо. Валежи ще има във вторник в източните и в южните райони“, каза той. Според прогнозата в средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също отново ще има валежи. 

„Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, но това са характерни температури за средата на есента. Астрономичната зима ще започне през декември, а поне засега, от предварителните анализи, които използваме за изработката на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния тип циркулация“, посочи той.

Българската поговорка гласи: "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято". Зимата няма да дойде със сигурност този понеделник, когато се отбелязва празникът, категорични са от НИМХ . „Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид все пак, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври“, коментира Красимир Стоев.
- реклама -

ОЩЕ

4 топ аксесоара на есента със задължително присъствие в тоалетите

Модната ви визия никога няма да има завършена форма, ако не сте подбрали точните аксесоари за нея Есента е благодатен сезон по отношение на...

Когато времето не стига за поддръжка на дома

Домашната обстановка е абсолютно определяща за качеството на вашата почивка. Наистина обичаме да разпускаме по курорти и хотели, но за съжаление това се случва...

Показаха новата версия на образите в “Ну, погоди!”

"Союзмултфилм" показа образа на заека в новите епизоди на популярния анимационен филм „Ну, погоди!”, съобщи РИА "Новости".

Заекът ще бъде озвучен от шоумена Дмитрий Хрусталев, съобщи пресслужбата на филмовото студио.

По-рано стана известно, че премиерата на анимацията ще бъде тази зима. Вълкът в новите серии ще говори с гласа на Гарик Харламов.

„Нашата творческа група отдавна търси модерно въплъщение на пакостливия герой, бяха създадени над 30 вариации на изображението - беше важно да се намери баланс между чертите на характера, както и да се запази приемствеността с класическата версия: например, нашият Заек има същия цвят на очите“, каза Юлия Осетинская, генерален продуцент на филмовото студио.

„Вълкът е с по-остри черти, а образът на Заека, за разлика от него, е със заоблени контури - от една страна, това е много сладък персонаж, но притежава присъщите му хитрост и находчивост, отбеляза тя.

Опозиционният Съюз “Отечество” печели парламентарните избори в Литва

Ингрида Шимоните,

Опозиционният Съюз "Отечество" обяви, че е спечелил парламентарните избори в страната и ще започне да сформира ново правителство с две по-малки либерални партии, които заедно имат мнозинство в 141-местния законодателен орган, съобщава БТА.

„В този момент изглежда, че ще имаме малко над половината гласове в парламента", заяви след преброяване на 86 на сто от гласовете Ингрида Шимоните, която ще оглави правителството.

"Това ни позволява да започнем първоначални преговори (за сформиране на правителство)", добави Габриелюс Ландсбергис, председател на Съюз "Отечество".

Ингрида Шимоните и Габриелюс Ландсбергис

След преброяване на почти всички гласове Националната избирателна комисия потвърди, че Съюзът "Отечество" печели изборите и вероятно ще получи 50 места в парламента, следван от досегашните управляващи.

На второ място е управлявалият досега "Съюз на селяните и зелените" с 32 места, а на трето - Либералното движение с 13 места. След него остава наскоро основаната Партия на свободата с 11 места. Популистката Партия на труда печели 10 места.

Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа. Премиерът Саулюс Сквернелис обаче беше критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга, припомня Ройтерс.

В избирателната секция с маска и домашен любимец   - Вилнюс, 25 октомври 2020 г.

Не се очаква сняг през първите 10 дни на ноември

Поне засега не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг, прогнозира Красимир Стоев, дежурен синоптик в НИМХ, цитиран от БГНЕС. 

Прогнозата, която той съобщи, сочи, че след като в неделя у нас премина студен атмосферен фронт, в понеделник от запад настъпва временно подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще намалее, времето ще се подобри, температурите ще бъдат по-високи. В следобедните часове над цялата страна ще е предимно слънчево. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса, докато в неделния ден в западните райони, заради валежите, температури останаха по-ниски и в много райони бяха 10 -12 градуса.

„Настъпва и промяна в общата атмосферна циркулация над Европа, увеличава се динамиката на атмосферните процеси и над Балканския полуостров, така че през тази седмица времето и в нашата страна ще бъде доста динамично и променливо. Валежи ще има във вторник в източните и в южните райони“, каза той. Според прогнозата в средата на седмицата пак на повече места у нас ще се наложи хората да носят чадъри. В края на седмицата също отново ще има валежи. 

„Метеорологичната зима не се задава за тази седмица. Това е 100% сигурно, въпреки че в края на седмицата температурите, с нахлуването на още една порция по-студен въздух ще се понижат и в повечето райони максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, но това са характерни температури за средата на есента. Астрономичната зима ще започне през декември, а поне засега, от предварителните анализи, които използваме за изработката на месечните метеорологични прогнози, не се вижда през първите десетина дни на ноември да има толкова ниски температури, че да вали сняг. Така че продължаваме с есенния тип циркулация“, посочи той.

Българската поговорка гласи: "Свети Димитър зима носи, а Свети Георги - лято". Зимата няма да дойде със сигурност този понеделник, когато се отбелязва празникът, категорични са от НИМХ . „Тези поверия от народната метеорология, не че няма някаква истина в тях, но трябва да се има предвид все пак, че Димитровден по стария календар не е бил на 26 октомври“, коментира Красимир Стоев.

59 милиона американци са гласували предварително

Броят на предварително гласувалите за изборите в САЩ, които трябва да се проведат на 3 ноември, е надминал този преди четири години. Според независима организация, която следи протичането на изборите, поне 59 милиона са пуснали бюлетина до момента. 

На фона на притеснения заради пандемията от Covid-19, за да избягат струпване на хора, американци гласуват предварително на място и по пощата. Както президентът Доналд Тръмп, който се цели да спечели втори мандат в Белия Дом, така и опонентът му - демократът Джо Байдън определят тези избори като екзистенциални.

Според наличните данни повечето от предварително гласувалите са демократи. Мнозинството републиканци се очаква да подадат вота си на 3 ноември, след като президентът Тръмп постави  под съмнение гласуването по пощата. Експерти са обединени в мнението си, че измамите по време на избори са несъществени.

От Election Project - независимата организация, която следи протичането на изборите, предвиждат най-малко 150 милиона подадени гласове тази година. На изборите през 2016 гласувалите са били около 137 милиона.

Междувременно предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да преброи бюлетини, пристигнали след 3 ноември.

Искането е било подадено първоначално в четвъртък, когато федерален апелативен съд отказа да отмени плана на щатските власти да преброяват бюлетини, пристигнали до 12 ноември.

Предизборният щаб на Тръмп, Републиканската партия на Северна Каролина и други организации заведоха иск срещу решението, с аргумента, че то нарушава избирателния кодекс на щата, уточнява Ройтерс.

То е прието от щатска агенция по изборите, чиито членове се назначават, а не от избраните от жителите на щата представители, подчертава предизборния щаб в новия си иск.

Около седмица преди деня на изборите кампаниите на Тръмп и Байдън правят всичко възможно да спечелят повече гласове. Републиканците защитават действията на президента по справяне с Covid-19, а демократите казват, че администрацията е игнорирала мащаба на заплахата.

Спад на производството на кафе в Перу

Производството на кафе в Перу, страната, която е пета по големина износител на арабика в света, е спаднало с 10 процента тази година заради ниските цени и недостига на мигрантска работна сила, предизвикани от коронавирусната пандемия. Това каза пред "Ройтерс" ръководителят на националната федерация на кафето в страната.

Спадът на перуанската продукция може да спомогне за укрепване на световните цени, тъй като далеч надхвърля пазарните очаквания. Брокерската компания "Марекс Спектрон" (Marex Spectron) прогнозира в най-новия си доклад, че производството на страната вероятно ще спадне с 2,5 на сто за 2020-а.

През последните три години на световните пазари кафето се търгува с около 30 на сто под средната цена за 10 години, подлагайки на засилен натиск производители с по-високи разходи като Перу.

Лоренсо Кастильо от перуанското Национално обединение на кафето (JNC) коментира, че спадът в производството на кафе се дължи и на фермери, които се преориентират към отглеждането на кока - растение, използвано от местните заради лечебните му свойства, но и за производство на кокаин.

Между януари и август Перу събра 3,5 милиона 60-килограмови торби с кафе спрямо 3,9 милиона за същия период на 2019 година, посочи Кастильо.

Той обясни, че някои фермери са се насочили към по-печеливши култури като какаото, а работещите с насаждения от кока могат да спечелят 120-150 нови сола (34-42 долара) на ден в сравнение с 40 нови сола (11 долара) при кафето.

През март Перу затвори почти цялата си икономика в опит да ограничи инфекциите и смъртните случаи, свързани с Covid-19, които са около 100 на 100 000 жители - най-висока степен в света, припомня "Ройтерс".

Перуанците отдавна започнаха да изоставят кафето. По правителствени данни общата засадена площ е намаляла със 17 процента между 2012 година и 2019 година и е възможно да спадне с още 3 процента тази година, добави ръководителят на браншовата организация.

По думите му перспективите за 2021 година не са обнадеждаващи заради вредители по кафените зърна и изключително малкото оборотни средства, с които разполагат фермерите за закупуване на ключови суровини като тор.

Тръмп: САЩ са на път да се справят с Covid дори и без ваксина

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Америка започва да се справя с коронавируса дори и без ваксина.

Тръмп направи това изявление на масов предизборен митинг в щатa Ню Хемпшър. Ваксината ще бъде доставена бързо и ще ускори победата срещу вируса, защото "ние искаме да се върнем към нормалния живот", подчерта той, цитиран от  Асошиейтед прес

Тръмп се бори да спечели щат, който загуби с малко срещу Хилари Клинтън на изборите през 2016 г., отбелязва агенцията.

Президентът на САЩ изрази съмнения, че съперникът му Джо Байдън може да се конкурира с водещите световни лидери:

"В свят, където са председателят Си Цзинпин, президентът (Владимир) Путин, Ким Чен-ун и много други, не можете да имате вял американски президент", подчерта Тръмп.

Държавният глава на САЩ неведнъж е сравнявал Байдън с тези трима лидери. В средата на този месец Тръмп заяви, че конкурентът му им отстъпва в интелектуално отношение, припомня ТАСС.

Байдън на свой ред заяви в изявление, че Тръмп се е предал пред коронавирусната пандемия, като цитира думите на началника на президентската канцелария Марк Медоус, че правителството не се опитва да "контролира" вируса. "Това не беше грешка на Медоус. Това беше честно обобщение на стратегията на президента Тръмп от началото на кризата: да се вдигне бялото знаме и да се разчита, че ако го пренебрегнем, вирусът ще си отиде. Случаят не е такъв и няма да стане", подчерта той.

Медоус заяви, че "няма да контролираме пандемията, ще контролираме факта, че можем да имаме ваксини", припомня Франс прес.

Освен това Байдън заяви в интервю за Си Би Ес, че смята Русия за най-голямата заплаха за САЩ на международната сцена, а Китай - за основен конкурент.