Един милиард лева евросредства за обновяване на образователни институции

Автор: Велина Махлебашиева – кор. на БНР в Габрово

Един милиард лева от европейското финансиране в рамките на два програмни периода, са инвестирани в обновяването на училища, детски ясли и градини в цялата страна. Това съобщи  зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в Габрово, където официално бяха открити две модернизирани училища.

В двете общински училища са внедрени мерки за енергийна ефективност, обновена е материалната база, интериорът е изцяло променен. На разположение на децата са новоизградените мултифункционални площадки за спортуване и кътове за отдих, монтирано е и видеоноблюдение.

Модернизирането на двете общински сгради, в които учат 800 деца, приключи през миналата година, но днес бяха официално открити. В тях са инвестирани 4,7 милиона лева. За обновяване на образователната инфраструктура в цялата страна са вложени един милиард лева, посочи заместник-министър Деница Николова.

„Към момента училищата с цялостно обновяване в рамките на два програмни периода са над хиляда. Още толкова са сигурно и детските градини и детските ясли. Можем да говорим, че хиляди образователни институции вече са получили своето финансиране и са обновени“.

Start typing and press Enter to search