Единствената триетажна къща в България, построена без нито един пирон.

Лафчиева къща – Дряново.

Там има чудесна етнографска експозиция и ретро-фото, където можете да се снимате с дрехи от края на XIX – нач. на XX век.

Вярвате ли, че е възможно такава голяма къща да бъде построена без нито един пирон и желязна скоба? По-добре повярвайте, защото още през 1847 г. дряновският майстор Колю Гайдарджията е направил точно това! Интересните факти дори продължават – това всъщност са две къщи, оформени изключително умело като една откъм улицата. Половината е била на знатното семейство Лафчиеви, а другата половина на семейство Переви. Характерната за този край изцяло дървена фасада на къщата днес предизвиква огромен интерес и приковава вниманието на всички туристи, които я видят. Често е наричана „Къщата без пироните“ или „Дървената къща“.

И Лафчиеви, и Переви са били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица“, която се намира само на 40-ина метра от къщата и е на същата възраст.

Детайлно описание на този изключително впечатляващ възрожденски паметник е направено в научно мотивираното предложение за обявяването му за такъв. От там са следните данни:

Къщата е двойна – под един покрив са събрани две еднакви по разпределение, долепени една до друга къщи. Тя е триетажна – приземие с дюкян и полувкопана маза, етаж на нивото на двора и горен етаж. Приземието е изградено от каменна зидария със сантрачи (хоризонтално разположени греди през няколко реда от зида). Двата дюкяна към улицата се затварят с дървени капаци-хармоники.

Вижте още по темата http://destinationdryanovo.com/package/lafchievata-kushta/

Start typing and press Enter to search