Екоорганизации: Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна

Източник: Радио Варна   

Насочете глобите към нарушителите, а не към пасителите“. Това пишат от екоорганизацията „Да запазим Корал!“ в отворено писмо до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов.

От организацията цитират чл. 35 от Конституцията, в който се посочва: „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.“

Според активистите нови  по отношение на свободното и диво къмпингуване биха били в противоречие с този член на върховния закон. „Палатките не са „съоръжения“, както си ги представят някои Ваши колеги, а леки конструкции, прикрепени в няколко точки, чиито форми следват терена или просто се поставят на равно място. Никой не ходи с лопата на плаж или ако такъв се появи, мислите ли че успява и да понечи да наруши ландшафта“, питат иронично от организацията.

Природозащитниците задават и въпроси свързани с разследването за плажа в Алепу и къмпинг „Смокиня“.

Start typing and press Enter to search