ЕКСКЛУЗИВНО: Говори авторът на хакерската атака срещу НАП

Мъжът, който твърди, че е източил лични данни, изпрати имейл до NOVA

„Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“. Така започва имейлът до NOVA, изпратен от човека, който твърди, че е автор на хакерската атака срещу НАП. При нея изтекоха лични данни на 5 млн. души.

НАП: Не изключваме участие на вътрешен човек в хакерската атака

„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът.

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ГДБОП проверява мейла.

Програмист: Хакерската атака срещу НАП вероятно е дело на по-възрастен българин

След хакерската атака премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на информационните системи на държавните институции. А министърът на финансите Владислав Горанов допусна, че България може да отнеси глоби от Евросъюза за пробива в личните данни.

Данъчните потвърдиха, че атаката е успяла заради недобра защита на една от електронните им услуги – за въстановане на ДДС, платено в чужбина.

За случая е уведомена и Комисията за защита на личните данни. Предстои да бъде направен цялостен одит на информационната система на НАП. Държавата ще търси помощ и от Европейската служба по киберсигурност.

В следобедните часове, по време на извънредното заседание на парламента, в пленарната зала бяха изслушани министрите Горанов и Маринов. За това настоя опозицията и изрази опасения, че има заплаха за националната ни сигурност.

„Извинявам се на уязвените български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена“, заяви министърът на финансите. Той увери, че няма нарушена и загубена информация от НАП.

Бъчваров: В хакнатата база данни няма електронни подписи

„Данните, които бяха разпространени, са освен лични, и данъчноосигурителни с отделни фрагменти и периоди“, поясни Горанов. И допълни, че властите вече имат насоки за това откъде е дошла атаката. Допускат, че нерегламентираният достъп може да е извършен дистанционно, извън НАП, но не е изключено и това да се е случило отвътре.

„Това трябва да е червена лампа за всички държавни органи, които управляват големи информационни системи“, обобщи Горанов. И опрдели посегателството като „терористично“.

Вижте оригиналния текст на имейла:

Start typing and press Enter to search