Екстремните спортове 18-25 октомври 2020

НОВИНИ Екстремните спортове 18-25 октомври 2020

Весо Овчаров прелетя рекордните 480 км с парапланера си. Това е най-дългото разстояние, изминавано от български парапланерист. Весо ги е прелетял за 10 часа и 55 минути в северната част на Бразилия. През есента на 2018 г. той постави и световен рекорд в акробатичния парапланеризъм, като направи 612 последователни превъртания.

Докато поставяше сегашния си рекорд, в Бразилия е записан и световен рекорд. Местният парапланерист Рафаел Саладини прелетя 555 км в права линия – с близо 20 км повече от досегашното най-добро постижение. Полетът е продължил повече от 11 часа, при средна скорост около 51 км/ч.

Забележително постижение за 72-годишния бегач Ради Милев – той завоюва първото място в своята възрастова група и шестото в общото класиране в националното първенство на Швейцария по 48-часово бягане. За това време българинът успя да пробяга 295 км.

18-годишната Ясна Петрова от Русе пък е новата балканска шампионка по планинско бягане при девойките. Първенството се проведе в Пояна Брашов, Румъния. Ясна преодоля трасето за 33:36 минути. В надпреварата при юношите от българите най-добре се представи Тодор Малчов, който финишира шести. В състезанието при жените Маринела Нинева стана шеста, а при мъжете Шабан Мустафа зае 12-ото място. В отборното класиране България взе три отличия – сребро за девойките и бронз за юношите и жените. Турция стана балкански отборен първенец при юношите и девойките, а Румъния спечели отборните титли при мъжете и жените.

Кирил Николов-Дизела победи в планинския маратон “Хайдушки пътеки” в Сливен. Той измина 42-километровото трасе за 4 часа и 10 минути. Втори и трети се класираха, съответно, Стефан Иванов и Росен Русев. При жените най-бърза бе Йоана Еплер, следвана от Христина Петрова и Радостина Иванова. В полумаратонската дистанция победиха Иван Гочев и Антония Георгиева, а на 12-те километра – Антонио Ковачев и Иванка Димитрова. Трасето минава по най-хайдушката част на “Сините камъни”, а идеята на на организаторите е състезанието да покаже интересните места в Сливенския Балкан. Подробни резултати можете да видите тук. 

Катерачите Емилиян Колевски, а след него и Росен Аначков изкатериха маршрута “Modus Vivendi” 8b в сектор Голямата дупка край Враца. Преди това Аначков премина и “Lokum Power” 8a на Враца. Владимир Гвоздев изкатери тази седмица “Doko Doko” 8а+ на Карлуково, Кирил Христов преодоля боулдъра “A dano” 8А край Рилския манастир, a Стефан Колев – “L. SDS” 8A+ пак там.

Сержи Минготе ще направи опит за зимно изкачване на К2. Проектът му за изкачване на всички осемхилядници без допълнителен кислород за 1000 дни беше прекъснат от Ковид-кризата, след като каталунецът беше изкачил вече 7 от 14-те най-високи върха на планетата. Заради строгите мерки в Испания, се наложи Минготе да се готви за експедициите си в двора на къщата си, а после, когато мерките бяха разхлабени, обикаляше Европа на колело. През декември той ще се включи в комерсиална експедиция, включваща 26 клиенти и шерпи. Сред тях ще бъде и българинът Атанас Скатов, който вече обяви подобни намарения за предстоящия сезон. Сержи Минготе вече е изкчавал К2 – заедно с Броуд Пик, през лятото на 2018 г. Вторият по височина връх на планетата е изкачен от двама българи до момента – Боян Петров и Стефан Стефанов.

В неделя от компанията-организтор на експедицията обявиха и имената на участниците: Дауа Шерпа и Минготе ще ръководят групата, в която изненадващо се появяват имената на партньорката на Симоне Моро – Тамара Лунгер, както и на чилиеца Хуан Пабло Мор, известен с изкачванията си без допълнителен кислород.
===
Французите Симон Уелфранже и Пиерик Фин изкачиха по нов маршрут Южната стена на шестхилядника Сани Пакуш (6951 м) в района на Батура Музтаг, Каракорум, Пакистан. Това е едва второто изкачване на този връх. Първото е преди близо 30 години – през 1991 г., от германска експедиция, по северозападния ръб. Покрай Ковид-кризата, масивът на Батура стана предпочитан от алпинисти, които си поставят за цел изкачвания по нови маршрути, в алпийски стил. 
===
Алик Берг и Куентин Робъртс осъществиха премиерно изкачване на връх Форбс (3612 м) в Канадските скалисти планини. Върхът се намира в Националния парк Банф. Атаката е продължила 3 дни и е по неизкачваната досега Източна стена на върха (М4 WI3).

Новините следете в рубриката “Екстремните спортове”.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- реклама -

ОЩЕ