Емилия Милчева: Трифонов показа диктаторско отношение към парламентарната република

Слави Трифонов постави на колене всички партии. Въпреки намерението му да се върне парламентарната република, показа едно доста диктаторско отношение точно към тази парламентарна република“, каза журналистката Емилия Милчева и уточни, че партията ИТН е спечелила около 25% от гласовете на по-малко от 40% от българските избиратели:

“Принципите на парламентаризма изискват търсене на подкрепа за това правителство”.

Тя изказа учудване защо в проектокабинета, представен от Слави Трифонов, няма министър на екологията, а и защо сред приоритетите не е бил поставен Планът за възстановяване и устойчивост:

“За мен беше много странно, че сред приоритетите, които съобщи Трифонов, не беше правосъдната реформа и мястото на главния прокурор”. 

Тя посочи правосъдната реформа като червен светофар, по който ще проличи дали това правителство има зависимости.

Според журналистката дори и ДБ да реши да даде подкрепа на кабинета на ИТН, обществото трябва да разбере точно какво подкрепя, защото една част от хората в това правителство са ни познати лица от управление на НДСВ и ДПС.

Милчева направи прогноза, че проектокабинетът на Слави Трифонов ще получи подкрепа, поне за известно време:

ДПС с радост биха подкрепили такова правителство. Те поставиха доста обтекаеми условия за подкрепа, в които би могло да се вмести всяко правителство, ако заяви определени политики. БСП също биха подкрепили подобен кабинет. Те нямат особен избор”.

По думите ѝ има уловка в това, че ИТН заяви, че няма да влиза в коалиция, а който иска да ги подкрепи:

Ако се гнусиш да влезеш в определена коалиция, може би не те е гнус да приемаш неговата подкрепа за едни или други политики“. 

Журналистката подчерта, че ДПС и БСП са големите губещи от вота на 11-и юли.

Интервюто на Людмила Железова с Емилия Милчева в предаването “Нещо повече” можете да чуете от звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search