ЕНП със 179 места, социалистите със 150. Как ще изглежда ЕП?

Прогнозите за разпределението на местата в ЕП, основани на официални и предварителни резултати в 22 държави и прогнози в още 6, сочат, че в новия парламент най-много депутати ще има ЕНП – 179. Това прави 23,83% от местата.

Втора сила ще остане левицата – Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, но както и при ЕНП ще станем свидетели на намаляване на бройката на депутатите при водещите европейски парламентарни групи.

Предварителните прогнози за избирателната активност в ЕС от 50.5% (с Обединеното кралство) показват значително увеличение на участието и най-високата избирателна активност от последните 20 години.

Ето какво показват данните:

ЕНП – Група на Европейската народна партия (Християндемократи) – 179 (23,83% от местата)
S&D – Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент – 150 (19,97%)
ALDE&R – Група на Алианса на либералите и демократите за Европа + Renaissance + USR PLUS – 107 (14,25%)
Зелените/ECA – Група на Зелените/Европейски свободен алианс – 70 (9,32%)
ЕКР – Европейски консерватори и реформисти – 58 (7,72%)
ЕНС – Група „Европа на нациите и свободите“ – 58 (7,72%)
ЕСПД – Група „Европа на свободата и пряката демокрация“ – 56 (7,46%)
ЕОЛ/СЗЛ – Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица – 38 (5,06%)
NI – Независими членове – 7 (0,93%)
Други членове – Новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Парламента с изтичащ мандат – 28 (3,73%)

Първите глобални резултати са базирани на официални финални резултати в 6 страни – Чехия, Латвия, Кипър, Словакия, Словения, Испания; Официални предварителни резултати в 15 страни – Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Швеция; Национални прогнози от 6 страни – България, Франция, Италия, Гърция, Полша и Румъния; Предизборни намерения за гласуване в Обединеното кралство.

Кои са предстоящите ключови дати в европейския политически календар?

28 май: Лидерите на Европейския съюз ще се съберат в Брюксел на неофициална среща, за да започнат сложните преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия.

29 май: Членовете на традиционно доминиращия в Европейския парламент блок на Европейската народна партия ще се срещнат в Брюксел. През юни новоизбраните евродепутати ще обсъдят формирането на политически групи в европарламента.

11 юни: Евродепутатите социалисти ще се срещнат в Брюксел.

20-21 юни: Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят най-важните назначения в ЕС. Освен председател на ЕК, ще бъде определен новият ръководител на европейската дипломация, председателят на Европейската централна банка и председателят на Европейския съвет.

1 юни: Изтича мандатът на досегашния състав на Европейския парламент.

2 юни: Първо заседание на новия състав на европарламента и избор на негов председател.

15-18 юли: Второто пленарно заседание на новия състав на ЕП е най-ранната възможност за новите евродепутати да гласуват за нов председател на Европейската комисия, предложен от страните членки.

Септември-октомври: Комисиите в ЕП ще гласуват за кандидатите от страните членки за нови еврокомисари. Всяка страна членка на ЕС може да предложи по един еврокомисар. Окончателният екип от еврокомисари, включително и ръководителят на европейската дипломация, трябва да бъде одобрен от ЕП.

31 октомври: Изтича мандатът на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. За същия ден е планирано излизането на Великобритания от Европейския съюз.

30 ноември: Изтича мандатът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Неговият приемник ще встъпи в длъжност на 1 декември.

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/evroizbori-19/2019/05/27/enp-sys-179-mesta-socialistite-sys-150-kak-shte-izglejda-ep.411502

Start typing and press Enter to search