ЕС се обяви за диалог с Русия, среща с Путин няма да има

Европейските лидери се обявиха за диалог с Русия по теми от взаимен интерес – това стана ясно след приключилото рано тази сутрин в Брюксел заседание на Европейския съвет.

Европейският съвет очаква от руската страна повече конструктивна и политическа ангажираност, както и да спре действията си срещу общността и страните членки и трети страни, се казва в приетите заключения на Съвета. В тях се посочва необходимостта от твърд и координиран отговор на всякаква злонамерена, незаконна и подривна дейност на Москва, като за това се използват всички налични инструменти на ЕС. За тази цел Европейският съвет призовава Еврокомисията и върховния представител по външната политика да представят варианти за допълнителни ограничителни мерки, в т.ч. и икономически санкции.

В документа се добавя, че лидерите остават отворени за диалог с Русия в области от взаимен интерес като климата и многостранни въпроси като Сирия, Либия и ядреното споразумение с Иран.

Държавните и правителствени ръководители изразяват и съжаление за ограничаването на основни свободи в руската страна и все по-стесняващото се пространство за гражданското общество.

Членовете на Европейския съвет отхвърлиха предложението на Германия и Франция за среща с президента Владимир Путин.

По-рано канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон защитиха предложението да се възобновят срещите и дискусиите с Русия на най-високо равнище

Редовните срещи на европейските лидери с руския президент Владимир Путин бяха прекратени през 2014 година, след като Русия анексира полуостров Крим. Предложението на Меркел и на Макрон обаче предизвика остри разногласия в Евросъюза.

Start typing and press Enter to search