Ето какво прави сега Жан Виденов

НОВИНИЕто какво прави сега Жан Виденов

Името на Жан Виденов отдавна се е превърнало в един от устойчивите митове на прехода и засега всеки опит за трезва и обективна оценка на неговите дела е безсмислен. През 1991 г. той е инсталиран начело не предрешилата се БКП от клана на Лилов и за изненада на всички успя да обърне шахматната дъска и да доведе соцпартията до убедителна победа четири години по-късно, съобщава „Марица“.

Неговият премиерски мандат се превърна в безусловна социално-икономическа катастрофа – зърнена криза, хиперинфлация, верижни фалити на държавни дружества и банки, куцо начало на масовата приватизация, геополитически колебания.

Въпросът е доколко Виденов бе виновен за тези беди, или пък държавната кола вече бе пусната от кукловодите по нанадолнището, когато му дадоха да върти волана. В крайна сметка правителството му падна след масови протести, червените се разцепиха и той бе набеден за главен злодей. Жан Виденов изпадна в политическо отшелничество през последните 20 години, което позволи митологията около него да се задълбочи.

Днес преподава в пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и според студентите лекциите му са едни от най-интересните.

 

източник

Ако сте пропуснали:

Още теми...