Евроизбори 2019

При 100% обработени протоколи за евровота в Районните избирателни комисии (РИК) в страната се отчита избирателна активност от 33.27%. Това съобщиха пред БНТ от Централната избирателна комисия (ЦИК). Тези данни обаче все още не са оповестени на сайта на ЦИК.

За националната телевизия говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че при повторното въвеждане и отстраняване на несъответствията ще бъдат уточнени и окончателните резултати.

Междинните резултатите при първото въвеждане на протоколите от изборите за Европейски парламент в България:

ГЕРБ – 31.07%
БСП – 24.26%
ДПС – 16.55%
ВМРО – 7.36%
„Демократична България“ – 6.06%

Предстои да бъдат приети протоколите от последната районна комисия – тази в Търговище. След като резултатите се обработят, ще започна и повторно въвеждане на протоколите на последните РИК.

От данните от първото въвеждане на протоколите става ясно, че 36.71% от избирателите са гласували с преференция.

Преференциалното гласуване се наблюдава при всичките политически сили. Най-висок процент преференции – над 50% – се регистрира при ВМРО и „Демократична България“.

Разпределението на мандатите ще стане ясно до утре, а в петък ще разберем кои са лицата на българските евродепутати в новия състав на ЕП.

Окончателното разпределение по партии на мандатите за Европарламента е 6 – 5 – 3 – 2 – 1, заявиха пред БЛИЦ експерти по изборите.

Крайната класация изглежда така:

ГЕРБ – 6
БСП – 5
ДПС – 3
ВМРО – 2
Демократична България – 1

Единствената възможна междупартийна преференция отива за ВМРО

Start typing and press Enter to search